Foto: F64

Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) otrais posms ir jāīsteno, taču galavārdam pašvaldību apvienošanās jautājumā ir jābūt iedzīvotājiem, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Pašvaldību apvienošanās ir jāīsteno uz brīvprātības principa, rādot labākos apvienošanās piemērus, intervijā aģentūrai LETA teica Gerhards. "Ministrija var apkopot labākos piemērus, informāciju un uz tās pamata izstrādāt priekšlikumus, redzējumus. Un tad tas jāprezentē pašvaldībām, kas pašas pieņem lēmumu - apvienoties vai nē," uzskata ministrs.

Tomēr galavārds būtu jāsaka pašu pašvaldību iedzīvotājiem - par to liecina pieredze ar Mērsraga un Rojas novadu apvienošanos. Iedzīvotāji ar šādu apvienošanos nebija mierā un tik un tā nobalsoja par novadu atvienošanos, atgādināja ministrs. Viņaprāt, iedzīvotājiem ir jāļauj pieņemt lēmumu par to, cik tuvu vai tālu vēlas redzēt pašvaldības vadību.

Vaicāts, vai ministrija paredzēs arī kādu finansiālu palīdzību apvienošanās gadījumā, Gerhards šādu domu noraidīja. "Naudas nav un nebūs. Mēs redzam, cik smagi iet ar resursiem budžetā, cik smagas bija diskusijas. Droši vien, ka tuvākajā laikā nevarēsim paredzēt finansiālu atbalstu," noteica Gerhards.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!