Foto: EPA/Scanpix/LETA
Biķernieku meža Holokausta piemiņas vieta atkal, otro reizi nedēļas laikā, tikusi apķēpāta ar "Z" burtiem, liecina ieraksts vietnē "Twitter". Notīrīt ķēpājumus pirmdienas rītā devušies Rīgas pieminekļu aģentūras darbinieki, savukārt Valsts policijā arī par šo gadījumu sākts administratīvā pārkāpuma process.

Ar attēlu, kurā Biķernieku meža Holokausta piemiņas vieta apzīmēta ar vairākiem "Z" burtiem, vietnē "Twitter" dalījies kāds aculiecinieks.


Rīgas dome vietnē "Twitter" norādījusi, ka Pieminekļu aģentūras darbinieki jau devušies uz memoriālu un ķēpājumus notīrīs.

Domē portālam "Delfi" pavēstīja, ka Rīgas pašvaldības policija šo vietu uzraudzīs biežāk regulārās patrulēšanas laikā.

Savukārt Valsts policija portālam "Delfi" norādīja, ka Rīgas Teikas iecirknī sākts jauns administratīvā pārkāpuma process par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā, kurā vērtēs notikušo un tā apstākļus. Līdz ar to šī ir otrā lieta, kas policijā nedēļas laikā sākta saistībā ar piemiņas vietas apķēpāšanu.

Arī pagājušajā nedēļā, 22. februārī, Biķernieku meža Holokausta piemiņas vietā parādījās "Z" burti. Pašvaldība tos tajā pašā dienā notīrīja, savukārt Valsts policija sāka administratīvā pārkāpuma procesu.

Kā ziņots, līdz ar 24. februāra Krievijas iebrukumu Ukrainā burts "Z" kļuvis par vienu no šī kara simboliem, tam sākotnēji parādoties uz Ukrainas teritorijā iebraukušajām Krievijas armijas tehnikas vienībām.

To izmantojuši arī Krievijas agresijas atbalstītāji, savukārt Saeima jau pērnā gada 31. martā galīgajā lasījumā pieņēma dažādus aizliegumus saistībā ar burta "Z" kā simbola izmantošanu. Līdzīgi arī par burta "Z" lietojumu publiskās vietās Latvijā var piemērot kriminālatbildību.

Līdz šim vairākās vietās Latvijā parādījušies uzzīmēti "Z" burti. Piemēram, pērnā gada martā tas bija uzķēpāts uz plakāta Ukrainas atbalstam Rīgā pie Kastrānes ielas un Ieriķu ielas krustojuma. Tas parādījies ne tikai uz ēkām, bet cita starpā arī uz automašīnām. Nesenāks piemērs bijis "Tvitera konvoja" aizsācēja Reiņa Pozņaka automašīnas, kas Pārdaugavā bija apzīmētas ar "Z" burtiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!