Foto: DELFI
Iepazīstoties ar Valsts kontroles (VK) atzinumu par konstatētajiem pārkāpumiem Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA), Labklājības ministrija (LM) neizslēdz iespēju ierosināt jaunas disciplinārlietas pret vēl vairākiem SIVA darbiniekiem, informēja LM.

Kā ziņots, VK ir pilnībā noslēgusi visas revīzijas procedūras aģentūrā un publiskojusi visus revīzijas secinājumus, kuros uzskaitīti vēl vairāki ilgstoši un klaji finanšu un tiesību normu pārkāpumi aģentūras darbībā. Vienlaikus VK norādījusi, ka LM nav veikusi kvalitatīvu aģentūras darbības pārraudzību, lai nodrošinātu, ka tās darbība ir likumīga un efektīva.

LM gan noliedz pārmetumus un uzsver, ka rīkojusies operatīvi un jau kopš oktobra strādā, lai nepieļautu līdzīgus pārkāpumus nākotnē.

Kā informēja LM Komunikācijas departamenta vadītāja Marika Kupče, lai novērsu nesaimniecisku, iespējams, prettiesisku aģentūras līdzekļu izmantošanu, tiek pārskatīti iekšējie normatīvie akti saistībā ar kases operācijām, kā arī tiek vērtēta iespēja SIVA transportam uzstādīt GPS. Tiek izskatīts arī jautājums par VK ziņojumā minēto nomas līgumu laušanu un citi jautājumi.

Ministrija arī attaisnojas, sakot, ka attiecībā uz aģentūru kā pārraudzībā esošu iestādi ministrijai ir ierobežotas iespējas veikt nepieciešamās darbības, lai aģentūras iekšējo procesu organizēšana atbilstu ārējiem normatīvajiem aktiem, jo Valsts pārvaldes likums un noslēgtais pārvaldes līgums nosaka skaidru pienākumu un atbildības sadalījumu. Atbildības savstarpējā nenodalīšana starp LM un SIVA būtu ne tikai pretrunā ar likumu, bet arī pilnībā degradētu pārraudzībā esošas iestādes vadītāja atbildības saturu un apjomu, it īpaši par iestādes vadītāja pamatpienākumu kvalitatīvu izpildi, norāda ministrija.

Kā ziņots, LM atklājusi, ka SIVA 2011.gada laikā izsisti un anulēti čeki par aģentūras pakalpojumiem 306 350 latu apmērā. Tāpat atklāts, ka notikusi vairāku dokumentu viltošana saistībā ar jau iepriekš sāktu disciplinārlietu pret kādu SIVA darbinieci par 13 000 latu izzagšanu no aģentūras kases.

LM vēl turpina oktobra beigās sākto pārbaudi SIVA par 2012.gadā un 2010.gadā veiktajiem kases darījumiem un papildus sākusi neplānotu pārbaudi par iepirkumu procedūru ievērošanu un dokumentu noformēšanu. Vienlaikus turpinās arī deviņu pret SIVA amatpersonām ierosināto disciplinārlietu izmeklēšana.

Publiskoti arī VK veiktās revīzijas secinājumi, kuros norādīts, ka SIVA nav sniegusi visu tai zināmo informāciju par neatbilstībām ieņēmumu uzskaitē, kā arī ir sagrozīti dati dokumentos un grāmatvedības ierakstos, lai slēptu naudas līdzekļu zādzību.

VK arī konstatējusi, ka aģentūra 2011.gadā un 2012.gadā ir noslēgusi līgumu ar SIA "Krasta Fēnikss" par sporta un atpūtas aktivitāšu nodrošināšanu aģentūras klientiem Dzintaru pludmalē, tomēr nav pierādījumu, ka pakalpojumi aģentūras klientiem vispār ir sniegti. Turklāt uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir aģentūras speciālists.

Tāpat revīzijā konstatēts, ka aģentūras vadība ir pieļāvusi transportlīdzekļu izmantošanu darbinieku privātajiem braucieniem, un atklāts, ka aģentūra ir iznomājusi privātpersonai valsts mantu par maksu, kas nesedz ar īpašumu uzturēšanu saistītās izmaksas.

Aģentūra nav arī uzskaitījusi visus klientus un tiem sniegtos pakalpojumus, tāpēc nav iespējams noteikt, vai un kādā apmērā valsts resursi tiek izmantoti pakalpojumu sniegšanai invalīdiem un kādā apmērā - pakalpojumu sniegšanai maksas klientiem.

Vienlaikus VK norāda, ka darbinieku, kuri veic norēķinu operācijas ar skaidru naudu, pienākumi nav sadalīti tā, lai katra saimnieciskā darījuma norisi kontrolētu vairāki darbinieki, tā darījumu anulēšanu kases aparātos var veikt vienpersoniski.

Par revīzijā konstatēto VK ir nosūtījusi informāciju tiesībaizsardzības iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!