Foto: AFP/Scanpix/LETA/F64
Koalīcijas partneri vienprātīgi lēmuši atcelt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumus pašnodarbinātajiem, par ko Saeimu rosinās lemt jau šo ceturtdien, 23. martā.

"Apvienotā sarasta" (AS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars pirmdien, 20. martā, preses konferencē pēc koalīcijas partneru sanāksmes informēja, ka politiskie spēki vienbalsīgi atbalstījuši finanšu ministra Arvila Ašeradena priekšlikumu mainīt IIN maksāšanas kārtību pašnodarbinātajiem, proti, atteikties no avansa maksājuma.

Arī Saeimas deputāts Artūrs Butāns (NA) uzsvēra, ka šis ir svarīgs lēmums, jo nozares to prasījušas jau sen, sevišķi kultūras jomā strādājošie.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš (JV) informēja, ka Finanšu ministrija (FM) tuvākajās dienās varētu vērsties Saeimas atbildīgajā komisijā ar aicinājumu izvērtēt šo priekšlikumu un iespējami ātri likuma grozījumus pieņemt Saeimā. Kariņš pieļāva, ka likuma grozījumus divos lasījumos varētu pieņemt jau šo ceturtdien.

Butāns piebilda, ka gadījumā, ja kāda persona būs samaksājusi IIN avansā, tad šis maksājums VID sistēmās parādīsies kā IIN pārmaksa.

"Delfi" jau vēstīja, ka pēc divu gadu pārtraukuma šogad saimnieciskās darbības veicējiem atkal ir jāveic IIN avansa maksājums. 2021. un 2022. gadā tas bija atcelts kā viens no nodokļu atbalsta pasākumiem Covid-19 krīzes laikā. Šogad pirmais avansa maksājums ir jāveic līdz 23. martam. Tāpat kā līdz šim, tas attiecas uz tiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā vispārējā kārtībā.

Avansa maksājums neattiecas uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, paziņotās saimnieciskā darbības veicējiem un samazinātās patentmaksas maksātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!