Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vācijas medija "Deutsche Welle" publicētais video, kurā redzama bēgļu ģimene pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, kura apgalvo, ka tur uzturas vairāk nekā nedēļu, ir pārspīlēts, jo neviena bēgļu grupa nav šajā teritorijā uzturējusies ilgāk par trim dienām, portālam "Delfi" apliecināja Iekšlietu ministrijā, kā arī Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Vācu medija publicētajā video redzama imigrantu grupa, kas apgalvo, ka uz Latvijas-Baltkrievijas robežas atrodas jau nedēļu un viņiem neviens neesot palīdzējis. Video apgalvots, ka bēgļu vidū atrodas 11 bērni, no kuriem daudzi esot slimi.

Pujāts Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzīmēja, ka šādām grupām no Latvijas puses tiek nodrošināta veselības stāvokļa apskate, kā arī ūdens un pārtikas piegādes. Ģenerālis arī atzīmēja, ka no video noprotams, ka bēgļi atrodas Baltkrievijas pusē. Video redzams, ka aiz viņiem stāv spectērpos ģērbti Baltkrievijas drošībnieki.

Video redzamais bēglis apgalvo, ka pret viņiem izmantota elektrošoka ierīce, taču netiek precizēts, kuras valsts drošības spēki to darījuši.

Konkrētais video nonācis arī Latvijas Tiesībsarga biroja redzeslokā. Tiesībsargs aicina atbildīgās valsts iestādes darīt visu iespējamo, lai esošo situāciju, ja tā atbilst "Deutsche Welle" atspoguļotajam, nekavējoties pārtrauktu, nodrošinot robežzonā esošajām personām cilvēka cienīgus apstākļus, ar to domājot laika apstākļiem atbilstošu pajumti, apģērbu, ēdienu un ūdeni, individuāli izskatot katra nelikumīgā robežas šķērsotāja situāciju.

Tikmēr Iekšlietu ministrijā portālam "Delfi" skaidroja, ka "Deutsche Welle" publicētā video interpretācija neatbilst reālajai situācijai.

"Pirmkārt, šie cilvēki atrodas nevis kādā neitrālā zonā, bet gan Baltkrievijas teritorijā. Latvijas robežsardze nodrošina, ka cilvēkiem ir ūdens un pārtika, kā arī, sadarbojoties ar NVO, tiek nodrošināts, ka viņi saņem citas sev nepieciešamās lietas (piemēram, drēbes, lietusmēteļus). Mēs nodrošinām arī medicīniskās apskates, lai noskaidrotu, vai nav humāni apsvērumi (drauds dzīvībai), kādēļ šiem cilvēkiem būtu nepieciešama palīdzība un nebūtu humānu apsvērumu dēļ jāļauj šķērsot robeža. Tā, piemēram, 17. augustā sešiem cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ ļauts šķērsot robežu," skaidroja ministrijā.

Asu kritiku par vācu medija publicēto video mikroblogošanas vietā "Twitter" paudusi gan iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP), norādot, ka Latvijas robežsargi nodrošina tos cilvēkus, kurus Baltkrievijas dienesti stumj pāri robežai, ar pirmās nepieciešamības lietām — medicīnu, ūdeni, pārtiku un drēbēm. Tāpat ministre norādījusi, ka Latvija lūgusi Eiropas Savienības iesaisti, reaģējot uz Baltkrievijas necilvēcīgo rīcību.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), atbildot vācu medijam, uzsvēra, ka publicētais video nav objektīvs, jo netiek ņemta vērā Baltkrievijas režīma rīcība. Tāpat viņš norādīja, ka būtu nepieciešams ņemt vērā to, ka Baltkrievijas režīms nodarbojas ar cilvēku tirdzniecību.

Jau vēstīts, ka otrdien, 17. augustā, Valsts robežsardzes amatpersonas novērsušas 46 cilvēku mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu, portālu "Delfi" informēja robežsardzes pārstāve Jolanta Babiško.

Kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 463 cilvēki.

"Delfi" jau rakstīja, ka Saeima 12. augustā apstiprināja Ministru kabineta 10. augusta lēmumu, ar kuru no 11. augusta līdz 10. novembrim Latvijas-Baltkrievijas pierobežā ir izsludinātā ārkārtējā situācija. Kopš 11. augusta vairākas bēgļu grupas nav ielaistas Latvijā.

Valsts robežsardze kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem pēdējo dienu laikā uz Latvijas un Baltkrievijas robežas konstatējusi vairākkārtējus gadījumus, kad Baltkrievijas militarizēto vienību pavadībā pār Latvijas un Baltkrievijas robežu tiek mēģināts pārvirzīt migrantus no Tuvo Austrumu valstīm. To pierāda portāla "Sargs.lv" rīcībā nonākušie VRS safilmētie videomateriāli no abu valstu robežas, kas tika publiskoti pagājušajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!