Foto: LETA

Ja kultūras darbiniekiem nāksies šķirties no izdienas pensijām un netiks ņemtas vērā izvirzītās prasības, tad viņi ir gatavi “iziet ielās” un rīkot protesta akcijas, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) priekšsēdētājs Aldis Misēvičs.

Izdienas pensijas ir nepieciešams saglabāt, jo, ja mainīsies līdzšinējā kārtība un kultūras darbinieks nevarēs kvalitatīvi veikt savu darbu, tad viņš paliks bez iztikas līdzekļiem. Tas, savukārt, novedīs pie pabalstu prasīšanas.

Tuvākajā laikā notiks LKDAF padomes sēde, uz kuru tiks aicināti Labklājības ministrijas pārstāvji, kultūras darbinieki. 

Likumam jāpaliek tādam, kāds tas ir. Ja tā nenotiks, tad šis "ir tas gadījums, ka tās ir mūsu barikādes 2013.", sacīja Misēvičs uzsverot, ka tad "būs jāiet ielās" un tam kultūras darbinieki esot gatavi.

Jau vēstīts, ka Labklājības ministrija (LM) līdz šā gada 1.martam sagatavos priekšlikumus izdienas pensiju sistēmas pārskatīšanai, piemēram, izvērtējot šīs pensijas vecuma palielināšanu un nozares, kurās šādas pensijas turpmāk piešķiramas.

LM konstatējusi, ka šobrīd Latvijā liela daļa izdienas pensijas saņēmēju, kuri nav sasnieguši 62 gadu vecumu, turpina strādāt. Piemēram, pēc izdienas pensijas piešķiršanas turpina strādāt 60% no kultūras darbiniekiem.

LM nenoliedz, ka atsevišķās profesijās izdienas pensijas ir motivācijas sistēmas neatņemama sastāvdaļa, tomēr akcentē, ka, nepārskatot izdienas pensiju piešķiršanas nosacījumus attiecībā uz apdrošināšanas stāžu un aprēķināšanas kārtību, turpināsies atšķirīga pieeja izdienas pensiju piešķiršanā, radot nepamatotas atšķirības to aprēķināšanā starp dažādu profesiju pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!