Foto: DELFI

Saistībā ar sirmgalves nāvi Talsu novada pašvaldības iestādē – pansionātā "Lauciene" Veselības inspekcija (VI) uzsākusi tur pārbaudi, portālu "Delfi" informēja iestādes pārstāve Saiva Luste. Par šo notikumu VI saņēmusi iesniegumu. Iepriekš medijos izskanējis, ka šīs sievietes nāves iemesls bija malnutrīcija, kas nozīmē nepietiekamu vai nepareizi izvēlētu uzturu.

Arī Valsts policija uzsākusi pārbaudi un skaidro notikušā apstākļus.

Sirmgalves nāve reģistrēta šā gada 21. jūnijā. Tagad pagājuši pieci mēneši, bet joprojām pansionātā nav īsti skaidrs, kāpēc viņa nomira. Sievietes nāvi bada dēļ tur noliedz. "Negribētu piekrist, ka kāds tiek pansionātā mērdēts badā," tā portālam "Delfi" norādīja "Laucienes" direktora pienākumu izpildītāja Ilze Rūsiņa. Viņa atzina, ka arī pati mēdz doties līdz darbiniekiem, kad viņi izvadā uz istabiņām ēdienu, un viņai nav radušās šaubas par darbinieku kompetenci.

Pansionāts "Lauciene" atrodas Talsu novada Laucienes pagastā – pusotras stundas brauciena attālumā no Rīgas. Pansionāta trīs stāvos un divos korpusos mitinās ap 200 klientiem, pārsvarā seniori – katrā korpusā pa simt. Rūsiņa skaidroja, ka tā nav slēgta tipa iestāde, te arī nedzīvo cilvēki ar smagiem psihiskiem veselības traucējumiem. Viesojoties pansionātā, "Delfi" novēroja, ka gaiteņi jau ir izrotāti Ziemassvētku noskaņās, uz pusdienas laiku tajos parādās vairāk cilvēku, kas dodas ēdnīcas virzienā. Šodien pusdienās kartupeļu sacepums un gurķu un tomātu salāti, kā arī saldais.

Tiesa, 88 gadus vecā sieviete, kura pirms pieciem mēnešiem aizgāja mūžībā, pati uz ēdnīcu negāja. Viņai ēdienu pienesa klāt istabiņā, stāsta pansionātā. Rūsiņa portālam "Delfi" norādīja, ka viņa pati bija spējīga paēst un viņai nebija jānodrošina mākslīgā barošana caur zondi.

Tiesa, iepriekš medijos minēts, ka viņai bijusi "saudzīga diēta". Par diētu Rūsiņa portālam paskaidroja, ka sirmgalve nevarēja lietot uzturā treknu, sālītu un ceptu ēdienu. Tad gatavoja sautētu ēdienu.

Tāpat pansionāta pārstāve norādīja, ka katrā sociālas aprūpes centrā ēdiena piegādātajam jāseko līdzi normatīvajiem aktiem, kas paredz, cik daudz sāls un citu garšvielu drīkst pievienot ēdienam.

Jāpiebilst, ka Rūsiņa ir direktores pienākumu izpildītāja vien no šā gada 11. novembra, tādēļ saistībā ar sirmgalves nāvi ievākusi informāciju no cilvēkiem, kas pansionātā strādā ilgāk. Piemēram, uzzinājusi, ka kundze pansionātā dzīvojusi divus gadus divvietīgā istabiņā, pati varējusi apmeklēt tualeti, pati ēdusi. "Vajadzēja piepalīdzēt pie mazgāšanas, bet tas ir gandrīz visiem cilvēkiem šeit, lai varētu nokontrolēt, ka ir patiešām nomazgājies," piebilda Rūsiņa.

Sirmgalves veselības stāvoklis pasliktinājies pēdējās trīs dienās. "Nav bijis sūdzību un problēmu ar ēšanu tādā izpratnē, ka cilvēks neēstu," apgalvoja Rūsiņa. Turklāt pansionāta dokumentācija liecinot, ka cilvēks ir uzņēmis pārtiku.

Rūsiņa norāda, ka sirmgalvei, visticamāk, tika izsaukta neatliekamā palīdzība, jo nebija pieejams ģimenes ārsts, taču detalizētāk nevarēja komentēt. Talsu pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Normunds Tropiņš uzskata, ka iepriekš medijos izskanējusī informācija no iepriekšējās pansionāta vadītājas puses par ģimenes ārsta atvaļinājumu bija nekorekta.

"Ja ģimenes ārsta nav uz vietas, ir jābūt aizvietotājam," skaidroja Tropiņš. Viņš norādīja, ka šis aspekts vēl tiks izskatīts, bet atbilde, ka "nebija ģimenes ārsta, nebija, kam paprasīt, nedrīkst būt". Šim aspektam Tropiņš aicina pievērst uzmanību, vērtējot šīs situācijas detaļas, jo "ja tā tiešām bija, tad turpmāk tā nedrīkst būt". Tas šobrīd ir liels jautājums, piebilda pašvaldības pārstāvis.

"Šis gadījums ir neizprotams, jo cilvēks ir dzīvojis divus gadus pie mums, nav bijušas arī piederīgo sūdzības," saka Rūsiņa. Tāpat viņa norāda, ka pēc sirmgalves nāves piederīgie nav vērsušies pansionātā, lai skaidrotu situāciju. Izpētot ierakstus dokumentos, Rūsiņa secinājusi, ka sākumā radinieki pie sirmgalves ir ciemojušies diezgan bieži, taču vēlāk apmeklējumu skaits samazinājies.

Jāpiebilst, ka pēdējos gados pansionātā diezgan bieži mainījusies vadība, kur vienu pienākumu izpildītāju nomainīja konkursa rezultātā izvēlēts direktors, kurš arī vēlāk devās ilgstošā attaisnotā prombūtnē, līdz ar to atkal bija jāmeklē cits kandidāts, portālam "Delfi" skaidroja Tropiņš.

Rūsiņa norāda, ka pēc šiem pieciem mēnešiem ir "grūti tagad spriest, jo tad bija citādāka situācija, bija darbinieku trūkums, kas tagad ir uzlabota – ir audzis darbinieku skaits, kas nākamgad vēl palielināsies par septiņām ar pusi slodzēm".

Jau ziņots, ka šā gada jūnija izskaņā Talsu novada pašvaldības iestādē – pansionātā "Lauciene" mirušas sirmgalves nāves cēlonis bijis "neprecizēta smaga olbaltumu un enerģētiskā malnutrīcija, kas nozīmē nomiršanu badā," trešdien vēstīja laikraksts "Latvijas Avīze".

Kādus uzlabojumus vēl jāveic, "Lauciene" uzzinās pēc Talsu novada Sociālā dienesta un Labklājības ministrijas (LM) pārbaudēm. Trešdien pansionāta pārstāvji tiksies ar LM pārstāvjiem, lai lemtu par tālāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!