Foto: Kadrs no video

Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs (SC), kuram pārmet atrašanos reibumā komisijas sēdē, apsūdzības noraida, jo viņa ”organisma stāvokli šī gada 25.septembrī” nav iespējams pierādīt ne tehniski, ne juridiski, un viņaprāt apsūdzības saistītas ar ”nacionālistu” vēlmi demonstrēt savu stāju.

Kabanovs skaidro, ka trešdien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā sēdē, kura izskatīs viņa iespējamo atrašanos reibumā darba laikā, atradīsies ārpus Rīgas, tāpēc arī iesniedz rakstisku paziņojumu.

”Man rodas priekšstats, ka latviešu nacionālistiem es esmu kļuvis par tādu kā bubuli,” iesniegumu par viņa nepiedienīgo stāvokli komisijas sēdē komentē Kabanovs. ”Jau ne pirmo reizi mana, valdošo politiķu izpratnē, nestandarta rīcība tiek izmantota, lai radītu nepatiesus un lētus informatīvos paziņojumus, kas nes dividendes etnogrāfiskajiem politiķiem un viņiem pakalpīgajiem, rusofobiju sludinošajiem masu mēdijiem,” paskaidrojumā Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai klāsta Kabanovs.

”Patiešām, nav vairs Latvijā aktuālāku problēmu par deputāta Kabanova organisma stāvokli šī gada 25.septembrī! Taču visas man adresētās apsūdzības nav pierādāmas ne juridiski, ne tehniski, tāpēc es tās noraidu. Vēl jo vairāk, mana rīcība apakškomisijas sēdes laikā bija daudz adekvātāka nekā pārējiem sēdes dalībniekiem,” uzskata Kabanovs.

”Ja deputātu kungiem un kundzēm no valdošajām partijām kārtējo reizi ir radusies vēlēšanās nodemonstrēt savu ”nacionālo stāju”, tad tās ir viņu tiesības. Kamēr viņiem ir vairākums Saeimā, ar to ir jārēķinās. Varat mani ”apzīmogot”, taču paturiet prātā, ka ne jūs esat mani darba devēji. Tāpat saviem ideoloģiskajiem ienaidniekiem varu apliecināt, ka vēlētāju vidū manas pozīcijas atbalsts ir daudz lielāks nekā jebkuram no krievvalodīgos vajājošajiem ziņu pienesējiem,” vēstulē komisijai pauž deputāts.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ierosināja lietu par Nikolaja Kabanova (SC) iespējamo ierašanos Saeimā alkohola reibumā.

Septembra nogalē Valstiskās audzināšanas apakškomisijā deputāti izteica aizdomas, ka viņu kolēģis Kabanovs uz sēdi varētu būt ieradies iereibis. ebildumus par to izteica vairāki Saeimas deputāti, tostarp Inita Bišofa (RP) vērsās Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, lai tā izvērtētu šo apstākli.

Neilgi pēc tam SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs solīja, ka šādi gadījumi vairs neatkārtošoties.

Saeimas deputātu Ētikas kodeksā teikts, ka deputāts ir morāli atbildīgs par savu rīcību un sabiedriskās vietās neuzturas alkohola vai psihoaktīvo vielu reibumā.

2003.gadā medijos parādījās informācija par deputāta Kabanova necienīgo uzvedību toreizējās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas inaugurācijas ballē, proti, viņš slaucījis sviedrus prezidentes standarta stūrī. Deputāts Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas sēdē paskaidroja, ka mediju interpretācija neatbilstot patiesībai, un nodēvēja to par "avīžu pīli". Deputāts toreiz uzsvēra, ka viņa uzvedība ballē ir pārprasta, jo viņš patriotisku jūtu vadīts esot skūpstījis karogu, nevis slaucījis tajā sviedrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!