Foto: LETA

Baltkrievijas autoritatīvā līdera Aleksandra Lukašenko režīma Eiropas Savienības (ES) lidmašīnas nolaupīšana ir kliedzošs starptautisko tiesību pārkāpums un valsts atbalstīts terorisms, uzsvēra Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas viceprezidente un Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

ETP grupa nākusi klajā ar paziņojumu, ka, ņemot vērā šokējošo aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas reisa nolaupīšanu Baltkrievijā, ES dalībvalstu valdībām pret Minskas režīmu ir jārīkojas vienoti un apņēmīgi. ETP grupa aicina izveidot lidojumu aizlieguma zonu virs Baltkrievijas, pieņemt sankciju paketi un pieprasa bez nosacījumiem atbrīvot opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju Romānu Protaseviču un viņa partneri.

"Līnijas ir pārkāptas! Mūsu valdībām ir jārīkojas jau tagad un ārkārtas Eiropadomē jāpieņem drosmīgs lēmums attiecībā uz Lukašenko režīmu. Uz spēles ir likta ne tikai Protaseviča dzīvība, bet paļaušanās uz visu ES. Tās dalībvalstis, kas kavē kopīgu ES rīcību šajā jautājumā, darbojas kā diktatora aģenti", uzstāja Kalniete.

Savukārt pēc ETP frakcijas deputāta no Rumānijas Mariana Marinesku paustā, tagad ir skaidrs, ka Baltkrievijas gaisa telpa nav droša. Viņa ieskatā, šim kliedzošajam un nelikumīgajam gadījumam ir jābūt ar spēcīgām sekām. Marinesku uzsvēra, ka ES atbildei ir jābūt sekojošai - nekādu lidojumu no un uz Baltkrieviju un nekādu lidojumu virs Baltkrievijas.

ETP grupa ir pieprasījusi steidzamas debates par šo jautājumu gaidāmajā EP Ārlietu komitejas sanāksmē.

Jau rakstīts, ka lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās lidmašīnai ceļā no Atēnām uz Viļņu likts nolaisties Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem saņemta informācija par potenciālu drošības apdraudējumu. Šī informācija vēlāk neapstiprinājās, bet Protasevičs, kam Baltkrievijā draud nāvessods, Minskas lidostā tika aizturēts. "Telegram" kanālam "Nexta" bija ļoti svarīga loma pagājušajā gadā Baltkrievijā notikušo masu protesta akciju organizēšanā.

Brīdī, kad lidmašīnai Baltkrievijas gaisa telpā tika norādīts mainīt kursu, tā jau atradās tuvāk Viļņai nekā Minskai. Kā iepriekš pastāstījusi Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārlietu padomniece Asta Skaisgirīte, lai panāktu, ka lidmašīna dodas uz Minskas lidostu, to pavadījis Baltkrievijas gaisa spēku iznīcinātājs un militārais helikopters.

Lidmašīnas sagrābšanu asi nosodījušas arī ES augstākās amatpersonas, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un daudzas Eiropas Savienības dalībvalstis un citas valstis.

Baltkrievijas varasiestādes pagājušajā gadā apsūdzēja Protaseviču un "Nexta" līdzdibinātāju Stepanu Putilo vairākos noziegumos, tostarp par masu nekārtību organizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!