Līdz ar to, ka KPV LV vairs nepienākas tik daudz ministru portfeļu, cik bija sākotnēji, valdība ir pārskatījusi ministru portfeļu sadalījumu. Pie iekšlietu ministra amata tiks Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva (AP), labklājības ministrs būs pašreizējais Saeimas deputāts Gatis Eglītis (JKP), savukārt Ekonomikas ministriju vadīs Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA), pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem trešdien pavēstīja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Lai gan valdība bija vienojusies, ka pie sarunām par ministru portfeļu sadali atgriezīsies pēc pašvaldību vēlēšanām, tomēr jau trešdien Valsts prezidents Egils Levits un premjers žurnālistus iepazīstināja ar plānotajām izmaiņām valdībā.

Levits norādīja, ka cer, ka "jaunā valdības formācija spēs turpināt darbu līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām". Notiekošo valdībā Levits nodēvēja par "koalīcijas konsolidāciju" un pauda cerību, ka valdība jaunajā sastāvā sekmīgi tiks pāri budžeta sarunām, un ka budžets būs vērsts uz attīstību un nebūs populistisks, lai neradītu jaunu konstitucionālo krīzi.

Kariņš norādīja, ka valdība kļūst kompaktāka, jo sastāvēs no četriem partneriem – "Attīstībai/Par", Jaunās konservatīvās partijas, Nacionālās apvienības un Jaunās Vienotības. Premjers arī atklāja, ka tiks noslēgts jauns sadarbības memorands.

Pie iekšlietu ministra amata, ko līdz šim ieņēma KPV LV pārstāvis Sandis Ģirģens, tiks Saeimas "Attīstībai/Par" frakcijas vadītāja Marija Golubeva, savukārt pie labklājības ministra portfeļa, kas līdz šim bija Ramonai Petravičai (KPV LV), tiks Saeimas deputāts Gatis Eglītis (JKP).

Tāpat noslēgušās vairāku nedēļu ilgās spekulācijas par to, kas ieņems ekonomikas ministra krēslu – tas tiks Jānim Vitenbergam (NA), kuram pēc pāriešanas no KPV LV uz Nacionālo apvienību nācās no tā atteikties.

Pārmaiņas piedzīvos arī Izglītības un zinātnes ministrija, kur Ilgu Šuplinsku (JKP) nomainīs Saeimas deputāte Anita Muižniece (JKP), kura ieguvusi maģistra grādu izglītības zinātnēs. Šuplinska iepriekš preses konferencē norādīja, ka, ja viņa tiks atsaukta no ministres amata, viņa pametīs JKP. Tāpat ministre norādīja, ka viņa turpinās darboties Saeimā.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu par to, kāpēc amats jāatstāj arī Šuplinskai, Kariņš pauda, ka visas izmaiņas ir valdības partneru vienošanās rezultāts.

Par jaunajiem ministriem vēl jālemj Saeimai.

Kā medijus informēja Golubeva, viņas prioritātes Iekšlietu ministres amatā būs strukturālās reformas iekšlietu sistēmā, civilās aizsardzības un policijas reaģēšanas spējas palielināšana, kā arī pirmstiesas izmeklēšanas un policijas izglītības un apmācību kvalitāte.

Tāpat Golubeva vēlētos stiprināt naida noziegumu un vardarbības ģimenē prevenciju un izmeklēšanu, bērnu un jauniešu likumpārkāpumu prevenciju kā alternatīvu sodīšanai.

Ministres darbā viņa sola sadarboties ar nozaru nevalstiskajām organizācijām un to lietpratējiem.

Atbildot uz jautājumu par to, kāpēc KPV LV vairs nav valdības sastāvā, premjers atbildēja, ka tāda bija kopējā partneru vienošanās, ka valdība turpmāk strādā konsolidētā veidā.

Vienlaikus iepriekš valdības partneri bija vienojušies, ka sarunas par iespējamām izmaiņām valdībā varētu pārrunāt pēc pašvaldību vēlēšanām. Kariņš skaidroja, ka visu šo laiku ar partneriem ir notikušas sarunas un meklēts kompromiss, kas nu ir atrasts, līdz ar to nav iemesla, kāpēc valdība nevarētu virzīties uz priekšu.

Šodien Kariņš plāno informēt Saeimu par plānoto ministru nomaiņu, savukārt rītdien plānotajā Saeimas ārkārtas sēdē, kurā lems par līdzšinējo ministru atbrīvošanu no amata un jaunu iecelšanu, pēc deputātu atbalsta arī būs saprotams, kuri deputāti atbalsta valdību un kuri nē, pauda premjers.

Vienlaikus Kariņš norādīja, ka izmaiņas varētu skart arī Saeimas komisiju vadītāju amatus.

Informācija Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā liecina, ka, ja Golubeva kļūs par Iekšlietu ministri, viņas vietu Saeimā var ieņemt Evita Goša (AP), savukārt Muižnieces vietā nāktu Māris Beļaunieks (JKP). Ilgai Šuplinskai atgriežoties Saeimā, vietu zaudēs Andris Kazinovskis (JKP). Eglīša vietu parlamentā varētu ieņemt Līva Kreituse (JKP), savukārt Vitenberga – Aivars Geidāns, kas ir pievienojies Ata Zakatistova "Stabilitātes grupai".

"Delfi" jau ziņoja, ka Saeimas "KPV LV" frakcija trešdienas, 12. maija, pēcpusdienā pieņēmusi lēmumu atsaukt nesen uz Nacionālo apvienību pārgājušo ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu no šī amata.

Vairākas stundas pēc frakcijas "KPV LV" lēmuma Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka, ņemot vērā frakcijas lēmumu atsaukt savu izvirzīto ekonomikas ministru un balstoties uz sadarbības līgumā noteiktajiem Ministru prezidenta pienākumiem, ir izdevis rīkojumu par Vitenberga demisiju. Rīkojums stājās spēkā no piektdienas, 14.maija.

Uz laiku līdz jauna ministra apstiprināšanai amatā par ekonomikas ministra pienākumu izpildītāju iecelts zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!