Foto: LETA

Saeimas vairākums ceturtdien, 15. jūnijā, ārkārtas sēdē neatbalstīja opozīcijas partiju "Latvija pirmajā vietā" (LPV) un "Stabilitātei!" rosināto Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) demisijas pieprasījumu.

Kariņa demisijas pieprasījumu atbalstīja visas opozīcijā esošās partijas – kopumā 42 deputāti, bet neatbalstīja 53 koalīcijas deputāti.

Opozīcijas partijas rosināja izteikt neuzticību Kariņam, pamatojoties uz to, ka premjera vadītās valdības plāni transformēt ekonomiku un apturēt valsts labklājības lejupslīdi ir cietuši neveiksmi, bet viņa vēlme pēc Valsts prezidenta vēlēšanām paplašināt koalīciju faktiski ir paralizējuši valdības darbu.

Uzrunājot kolēģus, opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers (LPV) norādīja uz problēmām koalīcijā, tās nesaskaņām, kā arī uzskaitīja virkni nepaveiktu darbu. Deputāts arī mudināja Kariņu jau šodien viest skaidrību par iespējamajām izmaiņām koalīcijā.

Vienlaikus Šlesers uzsvēra, ka viņa vadītais politiskais spēks nav tāda opozīcija, kas noraida visus koalīcijas priekšlikumus. "Nāciet ar konkrētiem priekšlikumiem, nāciet ar īstām reformām, lai mēs šīs reformas varam atbalstīt. Esmu gatavs maksāt pats ar savu reitingu, ja tāda maksa būs jāmaksā arī par nepopulārām lietām," sacīja politiķis.

Viņš norādīja, ka ir gatavs atbalstīt valdību visos jautājumos, kas būs valstiski svarīgi. "Nāksiet ar veselības reformu? Balsosim," pauda Šlesers.

Savukārt "Stabilitātei!" pārstāvji kritizēja iepriekšējās Kariņa vadītās valdības rīcību Covid-19 pandēmijas pārvaldībā, norādot uz "obligātu vakcināciju", nevakcinētu cilvēku atlaišanu no darba utt.

Arī partijas "Progresīvie" līderis Kaspars Briškens debatēs kritizēja valdības darbu. Viņš norādīja uz "visiem acīmredzamo, ka šī koalīcija nav rīcībspējīga". Vienlaikus viņš norādīja uz nepieciešamību veidot jaunu ekonomikas attīstības modeli.

Esošas koalīcijas partneri - "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) – jau iepriekš paziņoja, ka neatbalstīs opozīcijas pieprasījumu, jo šī koalīcija ir stabila un tā ir spējīga strādāt.

AS frakcijas vadītājs Edgars Tavars sava politiskā spēka vārdā apliecināja, ka Kariņa demisijas pieprasījums netiks atbalstīts.

Viņš ironiski piebilda, ka zeme sāks griezties otrādi, ja gadījumā opozīcija sev par labu neizmantotu situācijā, kad koalīcijas starpā valda saspīlējumi.

Arī NA pārstāve Ilze Indriksone uzsvēra, ka viņas pārstāvētais politiskais spēks neatbalstīs Kariņa demisijas pieprasījumu, jo šī koalīcija var un spēj strādāt. Viņa secināja, ka opozīcijas pieprasījumi ir ikdienas prakse, bet koalīcija turpina un turpinās strādāt.

Bet Kariņš uzsvēra, ka opozīcijas pieprasījumam nav nekāda pamata, jo šī koalīcija un valdība spēj strādāt.

Savukārt opozīcijā esošie politiskie spēki Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un partija "Progresīvie" pauda atbalstu Kariņa demisijas pieprasījumam, tādējādi paužot kritiku par esošās koalīcijas neefektīvo darbu.

ZZS pārstāvis Viktors Valainis iepriekš portālam "Delfi" sacīja, ka ZZS atbalstīs Kariņa demisijas pieprasījumu un būtībā šis balsojums būs par demisijas pieprasījumu Kariņa vadītajai valdībai.

"Ja tas būtu atsevišķu ministru demisijas pieprasījums, tad mēs vērtētu savādāk, bet, ja tas ir demisijas pieprasījums valdībai, tad nevar būt šaubu, jo šī valdība strādā ārkārtīgi neefektīvi," sacīja Valainis.

Arī Briškens sacīja, ka "Progresīvie" atbalstīs Kariņa valdības demisiju, ko politiskais spēks drīzāk uztver kā neuzticības izteikšanu pašreizējai koalīcijai, kuras darbībā ir trūkumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!