Foto: DELFI

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis nolēmis izsludināt atklātu konkursu uz valsts sekretāra amatu, uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Pašlaik IZM izstrādā kritērijus valsts sekretāra atlasei un vienlaikus veido vakantā amata pretendentu vērtēšanas komisijas sastāvu. To drīzumā plānots virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā. Iepriekš ministrija veikusi pārrunas ar vairākiem kandidātiem, taču tās nav devušas rezultātu.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrijas disciplinārlietu komisija ierosināja atbrīvot no amata ministrijas valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un valsts sekretāra vietnieci Ingu Štāli, kā arī Nodrošinājuma un finanšu departamenta direktora vietnieci Inesi Gludīti.

Disciplinārlieta tika ierosināta saistībā ar datortehnikas piegādi skolām, kas ilga ļoti ilgu laika periodu, tādēļ iepirkuma specifikācijā norādītā tehnika jau bija novecojusi un piegādātājs piedāvāja to aizvietot ar jaunākiem modeļiem. IZM tam piekrita, taču atbildes sagatavotas un izmaiņas izdarītas neatbilstoši likumiem, kā dēļ varēja rasties draudi, ka visa summa – 9 miljoni latu – būtu jāsedz no valsts budžeta līdzekļiem, nevis Eiropas Savienības atbalsta.

Gruškevics aprīlī tika atstādināts no pienākumu pildīšanas, bet Štāle darbu ministrijā turpināja. Sākotnēji tika nolemts, ka Gruškevicam rotācijas kārtībā tiks piedāvāts cits amats. IZM valsts sekretāra pienākumus kopš Gruškevica atstādināšanas uz laiku pilda valsts sekretāra vietniece struktūrfondu jautājumos un Eiropas lietās Lauma Sīka.

Par Gruškevica atbrīvošanu no amata lēma valdība. Valdība ilggadējā valsts sekretāra atbrīvošanu no amata atbalstīja vienbalsīgi, savukārt Gruškevics uzskata, ka šāds lēmums ir nepamatots. Valdības lēmumu Gruškevics ir apstrīdējis tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!