Foto: AFP/Scanpix

Kultūras ministrija (KM) ir tikai viens no posmiem sabiedrības integrācijas jautājumu risināšanā, pirmdien tiekoties ar akcijas par "cilvēcīgu attieksmi pret bēgļiem" dalībniekiem un tās pretiniekiem, uzsvēra KM pārstāvji.

Kā norādīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), KM atbildība būs gādāt, lai bēgļi zinātu Latvijas vēsturi, zinātu, kas ir Valsts prezidents, kā arī sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju KM gādās par valodas apguvi.

Savukārt KM valsts sekretāra vietnieks starptautisko lietu, integrācijas un mediju jautājumos Uldis Lielpēters piebilda, ka par nodarbinātību būs atbildīga Labklājības ministrija, mājokļu jautājumu Ekonomikas ministrija utt.

Akcijas rīkotāji pauda bažas par integrācijas politikas izdošanos, norādot uz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri šeit nav integrējušies jau 20 gadus. Tāpat viņi uzsvēra, ka uzmanība jāpievērš valodas apguvei un darbam ar medijiem.

Uz to Melbārde atbildēja, ka cilvēki neredz ilgtermiņa risinājumus bēgļu jautājumam visā Eiropā un diezin vai to var atrisināt te Latvijā.

Ministre arī uzsvēra, ka integrācija ir divvirziena process un, lai cilvēku integrētu, viņam pašam ir jāmainās.

Savukārt biedrības "Antiglobālisti" līderis Andris Orols uzsvēra, ka jautājumā par bēgļu uzņemšanu būtu nepieciešams referendums.

"Tā kā valsts līmenī jautājums par bēgļiem netiek risināts, septembrī sāksim Latvijas mēroga akciju pašvaldību līmenī," sacīja Orols.

Kā ziņots, pirmdien iepretim KM ēkai notika pikets "par cilvēcīgu attieksmi pret bēgļiem", kurā bija pulcējušies apmēram 50 akcijas atbalstītāju, savukārt ielas pretējā pusē ar plakātiem rokās stāvēja nepilns desmits pretēju viedokļu paudēju ar biedrības "Antiglobālisti" līderi Orolu priekšgalā.

Akcijas par "cilvēcīgu attieksmi pret bēgļiem" rīkotāji dziedāja latviešu tautasdziesmas un rokās turēja plakātus, kas rotāti ar etnogrāfiskām zīmēm un dažādiem lozungiem, tai skaitā "Dod Dieviņi otram doti, ne no otra mīļi lūgti". Uz trotuāra bija novietotas vairākas no baltas papīra lapas salocītas laiviņas, kas varētu simbolizēt kuģus, ar kuriem bēgļi dodas prom no savas dzimtenes.

Savukārt pretējās nometnes dalībnieki turēja rokās plakātus ar naidīgākiem uzrakstiem, piemēram, "Kur ir savas mājas? Where is your home?", "Ei, kosmopolīti, internacionālisti! Cik daudz bēgļu jūs izmitināsiet savās mājās?".

Pasākuma tuvojoties noslēgumam, pie dalībniekiem ieradās KM valsts sekretāra vietnieks starptautisko lietu, integrācijas un mediju jautājumos Uldis Lielpēters, aicinot abas puses uz dialogu.

Viņš norādīja, ka aicina uz sarunu ne tikai pasākuma pieteicējus, bet arī antiglobālistus, lai runātu par jautājumiem, kas sasāpējuši. "Vienā ielas pusē ir viens viedoklis, otrā pusē ir otrs viedoklis, un par šiem jautājumiem būtu jārunā," uzsvēra Lielpēters.

Piketa pieteicēja Ieva Vītola iepriekš stāstīja, ka pikets pieteikts tieši iepretim Kultūras ministrijai, jo šī ministrija ir atbildīga par integrācijas politikas izstrādi. Pašreiz to vada pārstāvji no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kas iepriekš aktīvi atbalstīja piketu pret bēgļu uzņemšanu. Tādēļ, pēc Vītolas vārdiem, šis politiskais spēks integrāciju un cilvēku pieņemšanu neatkarīgi no rases un etniskās piederības acīmredzami neuzskata par prioritāru.

Piketa organizatori norāda, ka valsts aparātam ir izvirzīts uzdevums pieņemt visus cilvēkus līdzvērtīgi, nevērtējot pēc rases vai etniskās piederības.

Jau ziņots, ka 4. augustā pie valdības ēkas notika VL-TB/LNNK atbalstīts pikets pret bēgļu uzņemšanu Latvijā. To apmeklēja vairāki simti cilvēku, tostarp arī pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!