Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par interešu konflikta neievērošanu – palīdzei piederošās automašīnas izmantošanu - ar teju 100 eiro naudassodu sodījis bijušo Saeimas deputātu Ingmāru Čaklo, portāls "Delfi" uzzināja KNAB.

Jau vēstīts, ka pērnā gada martā KNAB lūdza Saeimas piekrišanu, lai varētu administratīvi sodīt toreizējo "Vienotības" deputātu Čaklo (V) saistībā ar valsts amatpersonām noteikto ziedojumu pieņemšanas ierobežojumu pārkāpšanu. KNAB pauda uzskatu, ka likums pārkāpts, jo deputāts izmantojis savai palīdzei piederošo "Nissan" markas automašīnu un tas uzskatāms par ziedojumu.

Kā informē KNAB, pērn 16.aprīlī, izskatot administratīvā pārkāpuma lietas materiālus par Saeimas deputātu Čaklo, tas konstatēja, ka deputāts nav ievērojis likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ziedojumu pieņemšanas ierobežojumus. Viņš no 2010.gada 10.novembra līdz 2011.gada 31.maijam Saeimas deputāta amata pienākumu pildīšanai bez atlīdzības izmantojis deputāta palīdzei piederošo automašīnu "Nissan".

Saeimas deputāts Čaklais ziedojumu Saeimas tehniskā nodrošinājuma uzlabošanai varēja pieņemt tikai pie nosacījuma, ja to sniedz kāda neiesaistīta trešā persona. Savukārt Saeimas deputāta Čaklā palīdze, kurai auto piederējis, nav uzskatāma par trešo nesaistīto personu, jo viņa kā Saeimas deputāta Čaklā palīdze atradās tiešā Saeimas deputāta Čaklā pakļautībā un pildīja dotos uzdevumus, kuru uzraudzību un kontroli veica Saeimas deputāts Čaklais. Par minēto pārkāpumu ir paredzēta atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Pieņemot lēmumu attiecībā uz Čaklā saukšanu pie administratīvās atbildības par valsts amatpersonai noteikto dāvanu vai ziedojumu, vai citāda veida mantiskās palīdzības pieņemšanas kārtības neievērošanu, KNAB ņēma vērā pārkāpuma raksturu, personību, vainas pakāpi un mantisko stāvokli.

Administratīvā pārkāpuma lietā KNAB pieņēma lēmumu par valsts amatpersonai noteikto dāvanu vai ziedojumu, vai citāda veida mantiskās palīdzības pieņemšanas kārtības neievērošanu, saukt Čaklo pie administratīvās atbildības un sodīt ar naudas sodu 70 latu (99,60 eiro) apmērā.

Čaklais lēmumu apstrīdēja KNAB priekšniekam, kurš 2013.gada 27.maijā sākotnējo lēmumu atstāja negrozītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!