Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Saeimas piekrišanu, lai varētu administratīvi sodīt deputātu Ingmāru Čaklo (V) saistībā ar valsts amatpersonām noteikto ziedojumu pieņemšanas ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB uzskata, ka ierobežojums pārkāpts, jo deputāts izmantojis savas palīdzes "Nissan" markas automašīnu un tas uzskatāms par ziedojumu.

Kā teikts KNAB vēstulē parlamentam, Čaklais no 2010.gada 18.jūlija līdz 2011.gada 31.maijam amata pienākumu pildīšanai bez atlīdzības izmantoja palīdzei piederošo automašīnu, līdz ar to viņš nav ievērojis likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ziedojumu pieņemšanas ierobežojumus.

Saskaņā ar likumu valsts amatpersonai ir aizliegts prasīt vai pieņemt no fiziskās vai juridiskās personas ziedojumu, kā arī cita veida mantisku palīdzību publiskām vajadzībām, ja ziedojums vai palīdzība ietekmē lēmuma pieņemšanu, kas attiecas uz šo personu.

Tāpat likums nosaka, ka ziedojumu var pieņemt, ja to sniedz kāda neiesaistīta trešā persona, savukārt deputāta palīdze, kas bija paša Čaklā pakļautībā, šajā gadījumā nav uzskatāma par trešo neiesaistīto personu.

Par dāvanu vai ziedojumu, vai citāda veida mantiskās palīdzības pieņemšanas kārtības pārkāpšanu amatpersonai var piemērot naudas sodu no 50 līdz 250 latiem.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija jautājumu par Čaklā saukšanu pie administratīvās atbildības skatīs 13.martā, liecina parlamenta interneta mājas lapā pieejamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!