Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Koalīcijas partneri pirmdien, 28. martā, pārsprieduši Uzvara parkā esošā pieminekļa pastāvēšanas "turpmākos variantus", bet konkrētu risinājumu nepiedāvā. Par šo jautājumu rosina diskutēt Saeimas Ārlietu komisijā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Konservatīvie) preses konferencē pēc koalīcijas sanāksmes informēja, ka politiskie spēki runājuši par Uzvaras parkā esošo pieminekli un tā pastāvēšanas turpmākajiem rīcības variantiem.

Ministrs atzina, ka koalīcijas partneru starpā nav bijusi vienprātība jautājumā par pieminekli.

Viņš atgādināja, ka Saeimas Ārlietu komisijā par pieminekli tika diskutēts jau 2019. gadā, tolaik secinot, ka ir jāvērtē ne tikai tiesiskie, bet arī faktiskie aspekti, piemēram, cik liela zemes platība attiecas uz memoriālu. Bordāns atzina, ka komisija savu darbu nav pabeigusi.

Pēc Bordāna domām, šis ir piemērots laiks diskusijām par minēto jautājumu, aicinot Saeimas Ārlietu komisiju nākt klajā ar turpmākajiem rīcības variantiem.

Tieslietu ministrs pauda pārliecību, ka jautājums par pieminekli ir pielīdzināms jautājumam par Latvijas enerģētisko neatkarību. "Latvija ir dīvaini izturējusies un izlikusies, ka nav problēmu ar energoresursu atkarību Krievijas, nav problēmu ar vietu, kas ir platforma piektajai kolonnai un kur pulcējas Latvijai naidīgi spēki," teica Bordāns.

Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) piebilda, ka lai arī cik juridiski sarežģīts būtu šis jautājums, viņš ir pārliecināts, ka "Ukrainas uzvara pār Krieviju šo jautājumu palīdzēs atrisināt ātrāk".

Jau vēstīts, ka 2019. gada oktobrī Saeimas Ārlietu komisijas un Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas kopsēdē izskanēja priekšlikums, ka Uzvaras parkā esošā pieminekļa apkārtni varētu pārveidot atbilstoši Latvijas neatkarības pirmajā periodā sāktajai Uzvaras laukuma izveidei, kā arī izvietot informatīvās plāksnes, kurās būtu atspoguļots pieminekļa vēsturiskais konteksts.

Savukārt 2016. gadā parlamenta vairākums noraidīja kolektīvo iesniegumu par Rīgas "īstā Uzvaras laukuma atjaunošanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!