Foto: LETA

Ceturtdien Saeimas sēdē, diskutējot par likumprojektu, ar ko paredzēts noteikt darbiniekiem pienākumu vakcinēties pret Covid-19, koalīcijas un opozīcijas deputātu vidū izcēlās nesaskaņas par to, kurš vainīgs Covid-19 krīzes eskalēšanā.

Opozīcijas deputāti pauda kritiku par priekšlikumu noteikt darbiniekiem pienākumu vakcinēties pret Covid-19, rosinot no tā attiekties. Tāpat opozīcijas deputāti piedāvāja savus priekšlikumus Covid-19 krīzes risināšanā, piemēram, atļaut saņemt Covid-19 sertifikātu, ja cilvēka organismā konstatēts pietiekams antivielu līmenis.

Opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (S) atzina, ka daudziem cilvēkiem, kas ir izslimojuši Covid-19 un kuriem ir nepieciešamais antivielu līmenis, tiek noteikta prasība vakcinēties, lai iegūtu sertifikātu. Zariņš pauda pārliecību, ka personai pēc Covd-19 pārslimošanas nav nepieciešams vakcinēties.

Deputāts Ilmārs Dūrītis (AP) paskaidroja, ka neesot pierādījumu tam, ka, pārslimojot Covid-19, cilvēks iegūtu spēcīgu imunitāti. Viņš uzsvēra, ka lielāku imunitāti sniedz vakcīna pret šo vīrusu. Deputāts aicināja kolēģus neizplatīt dezinformāciju un paļauties uz pētījumiem medicīnā.

Arī deputāts Andris Skride (AP) informēja kolēģus, ka zinātnes pasaule skaidri norāda uz stabilāku un drošāku imunitāti pret Covid-19, ko var iegūt pēc vakcinācijas, nevis pēc šīs slimības pārslimošanas. "Ja cilvēks pārslimo Covid-19, tad organismā izveidojas antivielas pret daudzām šī vīrusa komponentēm, tomēr šīs antivielas nepasargā no atkārtotas saslimšanas ar Covid-19. Ir kļūdaini domāt, ka pēc Covid-19 pārslimošanas rodas antivielas, bet realitātē viņš nav pasargāts. Savukārt vakcinējoties cilvēks iegūst konkrētās antivielas, kas nodrošina ilgstošāku un stabilāku imunitāti," klāstīja Skride.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Juris Rancāns (JKP) aicināja opozīcijas deputātus izbeigt demagoģiju un norādīja, ka savulaik opozīcija bijusi tā, kas iebilda pret ierobežojumiem, tostarp sejas masku lietošanu. "Bet tagad jūs kliedzat, ka valdība ir vainīga pie pārslodzes slimnīcās. Jā, slimnīcas ir pārpildītas, mirst cilvēki, no kuriem ap 90% ir nevakcinēti, kurus jūs pārliecinājāt nevakcinēties. Nu, neesat jūs tik kompetenti," uzsvēra Rancāns.

Savukārt Stepaņenko paskaidroja, ka vairums, kuri izvēlas nevakcinēties pret Covid-19, savu lēmumu balsta rūpēs par savu veselību. "Skaidrs, ka Rancāns nodarbojas ar demagoģiju, sakot, ka tie, kas nevēlas vakcinēties, ir tikai viņu iegriba. Nē, tā nav. Šis nav kolhoza laiks, bet cilvēkam ir izvēle. Imunitāti nav veidojis ne Rancāns, ne [veselības ministrs Daniels] Pavļuts. Tā ir cilvēka personīgā bagātība, kuru neviens nevar atņemt," uzsvēra deputāte.

Opozicionārs Edgars Tavars (ZZS) norādīja, ka ir zemiski vainot opozīciju. Viņš aicināja paskatīties spogulī ne tikai valdību, bet arī Rancāna vadīto komisiju. Tavars uzsvēra, ka opozīcija ir gatava palīdzēt meklēt risinājumus, lai pasargātu pēc iespējas vairāk cilvēku veselību, tomēr šādās debatēs opozīcija netiek iesaistīta. "Un, ja vēl paziņo, ka opozīcija ir vainīga, tas jau ir zemiski" secināja deputāts.

Rancāns aicināja opozīcijas deputātus ieskatīties Saeimas sēžu stenogrammās, kad deputāti ir lēmuši par Covid-19 jautājumiem. "Laikā, kad vēl nebija vakcīnu, opozīcija iestājās pret valdības virzītajiem ierobežojumiem, pret sejas masku lietošanu. Jūs kultivējat egoisma ideoloģiju, diskusijas uzsākot ar vārdiem "es", "man", "es gribu", "man ir šaubas". Jūs meklējāt dažādus iemeslus, ka tikai nevakcinēties, tā vietā, lai aizietu pie ārsta, izrunātos un vakcinētos. Jūs mēģināt nodot vēlētājiem ziņu, ka viss ir nepareizi un nevajag vakcinēties. Citās valstīs opozīcija nav tik destruktīva kā pie mums," pauda Rancāns.

Uzklausījusi koalīcijas deputāta sacīto, Stepaņenko secināja, ka Rancāns ar savu runu turpina šķelt sabiedrību. "Vainot opozīciju ir vājuma pazīme. Jā, mēs iestājāmies pret nepārdomātiem ierobežojumiem. Zinām, ka Ekonomikas ministrija pati atzina, ka veikalos iegādājamo preču saraksti bija nepamatots un kļūdains ierobežojums. Opozīcija jau no Covid-19 krīzes sākuma gatavoja savus priekšlikumus, lai apturētu vīrusa izplatību, piemēram, piedāvājot slēgt valsts robežas," stāstīja Stepaņenko.

Savukārt opozīcijas deputāts Sergejs Dolgopolovs (S) Rancāna pausto par opozīciju vērtēja kā pāršaušanu pār strīpu. Atceroties diskusijas par masku lietošanas nepieciešamību Covid-19 krīzes sākumā, Dolgopolovs atgādināja, ka premjers Krišjānis Kariņš (JV) pats, uzstājoties televīzijā, aicināja sabiedriskajā transportā seju aizsegt ar šalli, ja nav iegādāta sejas maska. Deputāts norādīja, ka arī tagad opozīcijai ir priekšlikumi Covid-19 krīzes risināšanā, tomēr tie netiek atbalstīti.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Latvijas stacionāros ievietoti 190 Covid-19 pacienti un smagā gaitā stacionēto pacientu skaits diennakts laikā pieaudzis par 65 pacientiem, liecina Nacionālā veselības dienesta sniegtā informācija.

Kopā patlaban stacionāros ārstējas 1554 pacienti: 1294 ar vidēji smagu slimības gaitu; 260 ar smagu slimības gaitu. Kopējais stacionēto cilvēku skaits diennakts laikā palielinājies par 23, savukārt smagā gaitā esošu pacientu - par 65.

Tas ir līdz šim lielākais stacionāros esošo Covid-19 pacientu skaits, kas slimnīcās ārstējas ar smagu saslimšanas gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!