Foto: LETA
Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija piektdien vienbalsīgi atbalstīja Sanitas Uplejas-Jegermanes apstiprināšanu Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP).

Gala lēmumu par izvirzīto locekļu apstiprināšanu vēl pieņems Saeima.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis Gatis Melnūdris skaidroja, ka parlaments apstiprinās visus trīs SEPLP locekļus vienā sēdē, piebilstot, ka padome nevar sākt darbu, kamēr tā nav nokomplektēta pilnā sastāvā.

Komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš norādīja, ka ir pārsteigts un priecīgs par to, ka Upleja-Jegermane ir izvirzīta no Valsts prezidenta Egila Levita puses. Viņaprāt, tas būs ieguvums SEPLP.

Viņš vaicāja kandidātei par to, kurā sabiedrisko mediju "laukumā" viņa sevi redz, proti, vai viņa gribētu fokusēties uz portālu "lsm.lv", Latvijas Radio jeb Latvijas Televīziju, uz ko žurnāliste norādīja, ka viņai nav īpašu preferenču un viņa ir gatava strādāt ar jebkuru no platformām.

Upleja-Jegermane atzīmēja, ka SEPLP locekļiem būs faktiski jārada struktūra, kā ko sadalīt, piebilstot, ka "pirmajā piegājienā" viņa sevi neredz kā padomes priekšsēdētāju, jo padome jāveido no nulles īsā laikā un, viņasprāt, tas jādara cilvēkam ar uzņēmumu vadības pieredzi.

SEPLP locekļa kandidāte piebilda, ka viņai ir redaktores pieredze, kas paredz atbildību par personālu, tā pieņemšanu un atlaišanu, kā arī budžeta izpildi. Tāpat žurnāliste norādīja, ka padomei pašai jāvienojas par to, kā sadalīt atbildības jomas.

Savukārt opozīcijas deputāts Boriss Cilevičs (S) vēlējās uzzināt, vai, viņasprāt, nesen pieņemtais likums par SEPLP ir novecojis un kas tajā būtu jāmaina. SEPLP locekles amata kandidāte teica, ka neuzskata likumu par novecojušu, piebilstot, ka zina gaitu, kādā likums radās. Tāpat viņa nenoliedza, ka likumā ir atsevišķas nianses, kas palikušas neskaidras, piemēram, par pakļautības noteikšanu galvenajam redaktoram, jaunās Latvijas Televīzijas valdes iecelšanu, kā arī valdes locekļu pilnvaru termiņu.

Tikmēr Jaunās konservatīvās partijas deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla pateicās Uplejai par drosmi pieteikties uz šo amatu, atzīmējot, ka deputāti viņu labi zina un var "paredzēt viņas rezultātu". Pēcāk viņa vaicāja, vai Upleja-Jegermane ir ieguvusi maģistra grādu, uz ko kandidāte atbildēja noraidoši, sakot, ka viņai ir iegūts bakalaura grāds. Viņa arī piebilda, ka pati nepieteicās, bet valsts augstākā amatpersona viņu uzrunāja.

Beitnere-Le Galla norādīja, ka mūsdienās tas izklausoties ļoti maz. "Ceru, ka esat gatava mācīties, jo jums jānosedz vizuālais un audio medijs. Saprotu, ka jūs orientējaties uz "lsm.lv", bet likums paredz rotāciju padomē," teica deputāte.

Tāpat viņa sacīja, ka portāla "Delfi" redaktore ilgstoši ir veidojusi sabiedrības viedokli un bijusi morālā balss, tāpēc parlamentāriete vēlējās pavaicāt, vai viņa ir gatava "faktiski nostāties citā pozīcijā" un redzēt visas sabiedrības dažādās intereses, ne tikai pārstāvēt savu viedokli.

Upleja-Jegermane pateicās par deputātes novērtējumu, piebilstot, ka to visu ir paveikusi bez maģistra grāda. Tāpat viņa norādīja, ka var pārstāvēt visu sabiedrību, kā arī atgādināja, ka savulaik uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekles amatu viņu izvirzīja Latvijas Žurnālistu asociācija. Viņa to uzskata kā kolēģu apliecinājumu tam, ka spēj pildīt šādus amata pienākumus.

Vienlaikus žurnāliste uzsvēra, ka, viņasprāt, viņa savā darbā ir pārstāvējusi visas sabiedrības intereses, cenšoties būt ļoti objektīva un neļaujot prevalēt pašas viedoklim. "Esmu no dažādiem politiskiem spēkiem saņēmusi komplimentus par savu objektivitāti, un tas man liek domāt, ka apzinos konkrētā darba atbildību un varu paturēt savu viedokli pie sevis, kā arī pārstāvēt visu sabiedrību," pauda SEPLP locekles kandidāte.

Komisijā arī tika iztirzāta viņas līdzšinējā darba pieredze. Kaimiņš norādīja, ka žurnāliste ilgstoši ir strādājusi laikrakstā "Diena", tāpēc vaicāja viņai, kam šis laikraksts pieder. Potenciālā padomes locekle skaidroja, ka viņa tur sāka strādāt, jo tas bija "izdzīvošanas jautājums", un, sākot darba gaitas "Dienā", tā piederēja zviedriem. Vēlāk viņa devās līdzi vīram uz Maskavu, taču pēc laika atgriezās un "Dienā" strādāja līdz 2009.gadam, kad to pārdeva. Viņa atkal devusies prom ģimenes apstākļu dēļ, taču pēc tam divus gadus turpinājusi strādāt laikrakstā kā "Diena.lv" portāla vadītāja un vēlāk - ārštata žurnāliste, sagatavojot komentārus pāris reizes mēnesī.

Savu darbību laikrakstā Upleja-Jegermane beigusi, jo satura virziens neesot bijis tāds, ar kādu viņa gribējusi sevi asociēt.

Kaimiņš atklāja, ka šo jautājumu ir uzdevis daudziem pretendentiem, kuriem iepriekš bijušas darba attiecības ar šo izdevumu, un līdz šim neviens nevarējis atbildēt uz deputāta jautājumu. Kandidāti nevarējuši nosaukt nevienu uzvārdu, pat ne to, ka laikraksts piederējis zviedriem.

Vienlaikus komisijas vadītājs uzteica viņas līdzšinējo darbu, sakot, ka viņas ziņās parasti ir atspoguļotas abas puses, kā arī rūpīgi tiek atreferētas Saeimas sēdes un tajās paustie viedokļi.

Balsojumā septiņi deputāti atbalstīja Uplejas-Jegermanes kandidatūru SEPLP locekles amatā un neviens nebija pret, kā arī neatturējās.

Jau ziņots, ka žurnālisti kā savu pārstāvi apstiprināšanai SEPLP izvirzījis Levits. Viņš ir nosūtījis vēstuli Saeimai, izvirzot savu kandidātu SEPLP locekļa amatam. Pamatojoties uz Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu, prezidents lēmis izvirzīt Upleju-Jegermani, kura patlaban strādā portālā "Delfi".

Valsts augstākā amatpersona, pamatojot sava kandidāta izvēli, norādīja, ka Uplejai-Jegermanei ir ilgstoša pieredze žurnālistikā, savā darbā pārstāvot augstus profesionālās kvalitātes un ētikas standartus.

Viņaprāt, Uplejai-Jegermanei ir gan nacionāls, gan starptautisks skatījums uz mediju politikas jautājumiem. "Viņas viedokļu raksti ir apliecinājuši labu izpratni par Satversmē ietvertajām vērtībām. Uzskatu, ka viņa spēs kvalitatīvi pildīt SEPLP locekles pienākumus un sniegs būtisku ieguldījumu sabiedrisko mediju attīstībā," paudis Levits.

Upleja-Jegermane iepriekš atzina, ka jūtas pagodināta par Valsts prezidenta lēmumu virzīt viņu SEPLP locekles amatam. Kandidāte uzskata, ka SEPLP locekles amatam būs piemērota, jo viņai ir liela pieredze mediju jomā. Turklāt 2017.gadā Upleju-Jegermani kā kandidāti virzīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekles amatam, kas, viņas ieskatā, ir nozares profesionāļu uzticības apliecinājums.

Upleja-Jegermane uzsvēra, ka uzdevumi SEPLP ir skaidri definēti un laiks uzdevumu izpildei ir neilgs. Pēc viņas teiktā, pirmās prioritātes ir izstrādāt sabiedrisko mediju apvienošanās koncepciju un finansējuma plānu.

SEPLP sastāvā ir trīs locekļi, kurus apstiprina Saeima. Vienu locekli apstiprināšanai izvirza Valsts prezidents, vienu - Nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome un vēl vienu - Saeima saskaņā ar Saeimas Kārtības rullī noteikto kārtību.

NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome SEPLP locekļa amatam izvirzījusi Jāni Siksni. No Saeimas puses SEPLP locekļa kandidātam tiek virzīts NEPLP loceklis Jānis Eglītis.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) iepriekš pieļāva, ka tuvākā parlamenta sēde varētu tikt sasaukta 4. vai 5. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!