Foto: LETA

"Manabalss.lv" komanda ir pārsteigta par sacelto traci, kura pamatā, iespējams, valda nekompetence, neuzmanība vai arī kādi ar vēlēšanām saistīti faktori, tā trešdienas notikumus Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē komentē sabiedrības iniciatīvu platforma "Manabalss.lv".

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien sāka iepazīties ar iniciatīvu par Kopdzīves likuma pieņemšanu, taču pirms tās tālākas vērtēšanas tika nolemts pārliecināsies, vai var uzskatīt, ka par to parakstījušies 10 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Iepriekš komisijā ar iesniegumu vērsās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga, paužot bažas, ka nav saprotams, ko tieši atbalstījuši iniciatīvu parakstījušie cilvēki.

Kleinberga savā iesniegumā komisijai skaidrojusi, ka pastāv divas dažādas Kopdzīves likumprojekta iniciatīvas redakcijas. Viena paredz personām tikai reģistrēt savu kopdzīvi, bet otra – arī tiesības valsts institūcijām atzīt personu kopdzīvi pat tad, ja personas šādu gribu nav izteikušas. Ņemot vērā, ka zem iniciatīvas bija atrodamas abas likumprojektu redakcijas, LRA ir neizpratnē, ko īsti atbalstījuši Kopdzīves likuma iniciatīvas parakstītāji.

"Manabalss.lv" savā paziņojumā iniciatīvu platformā vērš uzmanību, ka Kleinbergas iesniegumā maldīgi apgalvots, ka autori iniciatīvu par kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā iesnieguši citā redakcijā, nekā pilsoņi par to parakstījušies.

"Jāatzīst, ka bijām pārsteigti par sacelto traci, kura pamatā valda iespējams nekompetence, neuzmanība, vai arī kādi ar nākamajām Saeimas vēlēšanām saistīti faktori. Nepilnīgās un kļūdainās informācijas dēļ, ko piesauca Kleinbergas kundze, laiks ir jātērē gan mums, gan arī komisijām, lai izskatītu deputātes iesniegumu, kas balstās uz nepareiziem faktiem," iniciatīvu portālā raksta "Manabalss.lv" komanda.

Iniciatīvu vietne atgādina, ka tā nemaina nedz iniciatīvas tekstus, nedz arī pielikumus brīdī, kad parakstu vākšana ir sākusies. Arī šajā gadījumā Saeimā iesniegta pirmā un vienīgā iniciatīvas versija.

"Manabalss.lv" uzskata, ka "šajā gadījumā ir skaidri redzams, ka ir veikta virspusēja faktu pārbaude pirms iesnieguma nodošanas komisijai".

Vēstīts, ka iniciatīvu iepriekš Saeimā iesniedza partijas "Latvijas attīstībai" valdes priekšsēdētājs un Rīgas domes deputāts Juris Pūce. Viņš parakstu vākšanu iniciējis pirms nepilniem trīs gadiem, un portālā "Manabalss.lv" iniciatīvu parakstīja vairāk nekā 10 tūkstoši iedzīvotāju.

Kā iepriekš uzsvēra partijā, "šobrīd valsts apgrūtina nelaulātu pāru dzīvi, bieži vien radot necilvēcīgas situācijas". Piemēram, partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Tāpat nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā, un nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā.

Kopdzīves likums paredz šis un vēl daudzas neuzskaitītas problēmas, risināt. Kopdzīves likuma projekts ir izstrādāts pēc Igaunijā pieņemtā Kopdzīves likuma parauga, iepriekš uzsvēra partijā. Tas paredz iespēju nelaulātiem pāriem iespēju pie notāra reģistrēt savu kopdzīvi, kas nodrošinās atbilstošas civilas un administratīvās tiesībās. Papildus tam Kopdzīves likumprojekta iniciatīvā iestrādāts mehānisms, kas paredz arī faktiskā kopdzīvē dzīvojošu pāru tiesības uz valsts aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!