Foto: Publicitātes attēli

Informācija saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem pēdējo iepirkumu organizēšanā, par ko izmeklēšanu sācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), pēc kura lūguma tiesa apcietinājusi uzņēmējus un bijušās amatpersonas, bijis šoks gan uzņēmumu grupai "Škoda Тransportation", gan Rīgas domei.

To otrdien tikšanās laikā atzinuši Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), Čehijas vēstnieks Latvijā Miroslavs Koseks, uzņēmuma "Škoda Transportation Group" pārdošanas viceprezidents Zdeneks Majers un šī uzņēmuma valdes loceklis un sabiedrisko attiecību viceprezidents Staņislavs Staneks.

Kā portālu "Delfi" informēja Rīgas domē, Ušakovs un uzņēmumu grupas "Škoda Тransportation" jaunās vadības pārstāvji apliecinājuši "maksimālu ieinteresētību, lai pilnībā tiktu izmeklēti visi jautājumi, kas saistīti ar pēdējiem trolejbusu un zemās grīdas tramvaju iepirkumiem".

Tikšanās dalībnieki tāpat "pauda dziļu satraukumu par to, ka šī problēma var apdraudēt godīgas, profesionālas un abpusēji izdevīgas ilggadējas iepriekšējās sadarbības rezultātus," norāda Rīgas domē.

Pirmie "Škoda" trolejbusi Rīgā parādījās pirms 60 gadiem – 1960. gadā. Pašlaik pasažierus Rīgas ielās pārvadā 33 tramvaji un vairāk nekā 200 "Škoda" markas trolejbusu. Neskatoties uz sabiedriski politisko iekārtu maiņu, organizācijas formu un īpašniekiem, "Škoda" gadu desmitiem ir bijis ārkārtīgi nozīmīgs Rīgas partneris, tāpat kā Rīga tāda ir bijusi uzņēmumu grupai "Škoda Transportation", norāda pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kā atzīmē pašvaldībā, tikšanās dalībnieki uzsvēruši, ka iepirkumu pārtraukšana var izraisīt dažāda veida zaudējumus gan Rīgai, gan "Škoda Transportation" uzņēmumu grupai.

"Pilsētai tiek atlikti tramvaju un trolejbusu modernizācijas plāni, kas ir nepieciešami tālākajai sabiedriskā transporta sistēmas attīstībai. Uzņēmums savukārt zaudē tam būtisku līgumu. Abas puses nonāca pie sapratnes par nepieciešamību turpināt pārrunas , lai atrastu abām pusēm pieņemamu tiesisku risinājumu pašreizējās piegādes jautājumos, īpaši ņemot vērā Rīgas sabiedriskā transporta pasažieru intereses," norādīts Rīgas domes paziņojumā medijiem.

"Škoda Transportation" uzņēmumu grupa "paziņoja par gatavību arī turpmāk attīstīt pozitīvas attiecības ar transporta uzņēmumu un par saviem plāniem Rīgā būvēt servisa centru ar rezerves daļu noliktavu, kas radīs maksimālu komfortu vairāk nekā 300 "Škodas" transporta tehnikas vienību ekspluatācijā, kas kalpo Rīgas sabiedriskā transporta pasažieriem," norāda Rīgas domē.

Pašvaldībā norāda, ka soda sankciju jautājums par iespējamajiem kavējumiem pēdējās piegādēs otrdienas sanāksmē netika apspriests.

Transporta uzņēmuma "Rīgas satiksme" eksperti un "Škoda Transportation" uzņēmumu grupa "detalizēti apspriedīs šo tēmu, lai atrastu abpusēji pieņemamu tiesisku risinājumu," paziņojumā norāda pašvaldība.

Ušakovs otrdien pavēstījis sanāksmes dalībniekiem par situāciju uzņēmumā "Rīgas satiksme" – par jaunas padomes izveidi saskaņā ar pēdējām OECD rekomendācijām valsts uzņēmumiem, ko arī Rīgas pašvaldība ir gatava ievērot, par jaunas profesionālās valdes izveidi, par darbu pie uzņēmuma budžeta, par korekcijām attīstības plānos, atzīmē pašvaldībā.

Tikšanās laikā ticis runāts par pašvaldības plāniem samazināt privātā autotransporta izmantošanu Rīgas centrā un par to, kā motivēt rīdziniekus un pilsētas viesus aktīvāk izmantot sabiedrisko transportu, informē Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Šie plāni arī nozīmē, ka pēc situācijas stabilizācijas "Rīgas satiksme" būs gatava atsākt jaunu sabiedriskā transporta vienību iepirkumus, vienlaicīgi ievērojami pastiprinot kontroli pār iepirkumu procedūru gaitu.

Ušakovs īpaši atzīmējis, ka Rīgā vienmēr augstu vērtēta "Škoda Transportation" uzņēmumu grupas produkcijas kvalitāte un cenu politika. Mērs arī izteicis pieņēmumu, ka uzņēmumu grupa "Škoda Transportation" piedalīsies jaunos iepirkumu konkursos.

Savukārt "Škoda Transportation" uzņēmumu grupas pārstāvji pauda pārliecību par savām iespējām piedalīties no jauna izsludinātos konkursos, lai kārtējo reizi pierādītu, ka uzņēmums var pelnīti lepoties gan ar savas produkcijas kvalitāti, gan ar cenu politiku.

Jau vēstīts, ka KNAB sācis kriminālprocesu saistībā ar trim uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) veiktajiem iepirkumiem. Tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Viens no tiem ir RS 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkums, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, informēja KNAB. Šī iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums starp RS un Čehu uzņēmumu "Škoda Transportation" par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi.

Otrs ir 2013. gada RS rīkots iepirkums par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro. Šajā iepirkumā uzvarēja Čehijas uzņēmums "Škoda Electric", saņemot tiesības piegādāt 125 trolejbusus.

Trešais iepirkums ir 2013. gadā RS veiktais iepirkums par autobusu piegādi 75 808 297 eiro apmērā. Tajā uzvarējis Polijas uzņēmums "Solaris Bus&Coach" un tas paredz Rīgai piegādāt 175 jaunus autobusus, visu piegādi noslēdzot 2019.gadā.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi iesniedza Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) atlūgumus. Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi četru cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada Matīss, kā arī tajā iekļauti RS darbinieki Edmunds Zivtiņš, Jānis Geduševs un bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Armands Krūze.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Pēc astoņu dienu apcietinājuma atbrīvots tika ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks. Savukārt apcietināti joprojām ir bijušais RS vadītājs Leons Bemhens un infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis.

Teterovska dzīvesbiedrei un Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes loceklei Elīnai Kokinai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!