Foto: LETA

Krieviju sagaida nopietnas sekas, ja tā īstenos militāru uzbrukumu Ukrainai, pirmdien, 24. janvārī, preses konferencē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Krievijas iespējamais militārais uzbrukums Ukrainai bijis viens no sarunu tematiem pirmdien notikušajā koalīcijas partneru sadarbības sanāksmē. Kariņš norādīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina vadītā valdība ir panākusi to, ka NATO un Eiropas Savienības valstu sadarbība ir kļuvusi ciešāka.

"Ja būs militārs uzbrukums Ukrainai, tam sekos nopietnas, koordinētas un dziļas sekas, tostarp ekonomiskas," piebilda premjers.

Tāpat Kariņš informēja, ka Latvija Ukrainai sniedz visa veida palīdzību, tostarp plānota militāra palīdzība, ziedojot Ukrainai pretgaisa raķetes, lai uzbrukuma gadījumā Ukraina varētu sevi aizstāvēt.

Ministru prezidents arī atzina, ka Latvija ir pieprasījusi NATO partneriem stiprināt klātbūtni Baltijas valstīs un patlaban norit sarunas par to, kad un kā tas varētu notikt. Viņš piebilda, ka ASV valdības pārstāvji jau izteikušies, ka tiks stiprināta kopējā aizsardzības spēja Austrumeiropā.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Krievijas pastiprināto militāro spiedienu Ukrainā un pie tās robežām, Baltijas valstis ir nolēmušas reaģēt uz Ukrainas vajadzībām un sniegt papildu palīdzību aizsardzības jomā. Šī palīdzība vēl vairāk stiprinās Ukrainas spējas aizsargāt savu teritoriju un iedzīvotājus iespējamas Krievijas agresijas gadījumā.

Stiprinot Ukrainas bruņoto spēku militārās spējas, Latvija un Lietuva nodrošinās pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger" un tām nepieciešamo aprīkojumu. Latvija arī nosūtīs individuālo ekipējumu un sausās pārtikas uzturdevas. Savukārt Igaunija nodrošinās prettanku raķešu sistēmas "Javelin".

Latvijas aizsardzības nozare sadarbībā ar Ārlietu ministriju regulāri organizē humānās palīdzības sniegšanu Austrumukrainai. Kopš 2014. gada vasaras Ukrainas bruņoto spēku un Ukrainas Nacionālās gvardes karavīru bērni saņem sūtījumus, uzsākot skolas gaitas, kā arī dāvanas Ziemassvētkos. Kopš 2017. gada humānās palīdzības kravas nogādātas Doņeckas apgabalā, kur palīdzība gan karavīriem, gan civiliedzīvotājiem bijusi nepieciešama visvairāk, un to kopējais apjoms jau pārsniedz četrsimt tonnas. Humānās palīdzības sūtījumus Ukrainā nogādā Nacionālu bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības Autotransporta nodrošinājuma centrs.

Nacionālo bruņoto spēku vecākais eksperts .starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmārs Pļaviņš regulāri sadarbojas ar Ukrainas armijas atbildīgajām struktūrvienībām, lai sniegtu atbalstu Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem, kā arī koordinē sadarbību ar Vācijas un Zviedrijas nevalstiskajām organizācijām.

Latvija iestājas par Ukrainas teritoriālo nedalāmību, atbalsta tās eiroatlantisko integrāciju un nosoda Krievijas bruņoto spēku 2014. gadā īstenoto iebrukumu Ukrainā un pašreizējās militārās aktivitātes pie Ukrainas robežām. Latvija turpinās sniegt nemilitāra un militāra rakstura atbalstu Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!