Foto: DELFI

"Es sasaukšu juristu konsiliju, kam var ticēt. Pilsētas domi nav iespējams atlaist politisku motīvu dēļ. Mēs runājam par sabiedrības ievēlētu kopumu, un – patīk tas vai nepatīk – mums tas jārespektē. To atlaist nav tik vienkārši, tas nav nekāds uzņēmums. Es pilnībā nostājos pret populāro viedokli – atlaist Rīgas domi," intervijā "Neatkarīgajai" piektdien atzinis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš atzīmējis, ka valsts pārvaldes juristos, kuri snieguši pozitīvu atzinumu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto Rīgas domes atlaišanas likumprojektu, dominē bailes no politiķiem.

"Savāda situācija bija ar valsts pārvaldes juristiem: viņi pateica, ka viss ir kārtībā. Bet likumprojekta anotācijā pateikt, ka tā pamats ir publikācijas sociālajos tīklos... Nu, vai ziniet. Parunājos ar šiem juristiem bez lieciniekiem. Izrādījās, ka viņos dominē bailes no politiķiem... Tad man radās jautājums: kur palicis jūsu jurista prestižs? Kāpēc jūs nepateicāt, kā tas ir patiesībā?".

"Kad Satversmes tiesa pasludinās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas par nelikumīgām, tad pie kauna staba tiks vilkti tie juristi, kuri atzina, ka ar likumprojektu viss ir kārtībā. Bet visi tie politiķi, no kuriem juristi tā baidījās, būs pazuduši. Savukārt juristi ar savu apkaunoto vārdu paliks un varēs turpināt taisnoties," izteicies Kučinskis.

Viņš atzīmējis, ka vienīgi Valsts kanceleja uzdrošinājusies pateikt, ka likumprojektā nav pietiekami atspoguļoti domes atlaišanas iemesli. Arī premjera biroja jurists iebildis pret šo dokumentu.

Premjers intervijā norādījis, ka nevirzīs likumprojektu uz valdības sēdi, kamēr tas nebūs tiesisks un kamēr viņš nebūs pārliecināts par to, ka tam nebūs negatīvu, neprognozējamu seku.

Vēstīts, ka VARAM ir sagatavojusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Ministram Kasparam Gerhardam (NA) šāda likumprojekta virzīšanu nedēļas nogalē notikušajā NA kongresā uzdeva paša partija. Lai gan pirms kongresa Gerhards medijiem teica, ka neredz iemeslu atlaist Rīgas domi un aicināja nevadīties pēc emocijām vien, pēc partijas uzdevuma viņš retoriku mainīja, sakot, ka vērtēs iespējas Rīgas domi atlaist.

Gerharda vadītā ministrija pēc masu medijos izskanējušās informācijas par uzņēmumu "Rīgas satiksme" ir sākusi situācijas izvērtēšanu, portālu "Delfi" informēja politiķa preses sekretāre Santa Vaļuma.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) uz Gerharda likumprojektu raugās skeptiski, jo neredz tam tiesisku pamatu. Viņš skaidroja, ka tiesiskums balstās taisnīgā un vienlīdzīgā pieejā, piebilstot, ka nav iespējams runāt tikai par Rīgu, ja ir tādi piemēri kā Jūrmalas pašvaldība, Ventspils pašvaldība un arī Daugavpils pašvaldība.

Tagadējais Rīgas domes sasaukums strādā kopš 2017. gada jūnija. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess ir par 2013. – 2016. gadā veiktajiem pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!