Foto: DELFI

Lai iepazītos ar praktiskiem risinājumiem patvēruma meklētāju un bēgļu uzņemšanai Latvijā, Saeimas Eiropas lietu komisija šodien plkst.13 izbraukuma sēdē apmeklēs patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki".

"Ievērojot komisijas deputātu vēlmi labāk izprast pastāvošo sistēmu un saistības patvēruma politikā, kā arī ar mērķi kliedēt dažādus mītus, kas skar bēgļu sociālo nodrošināšanu, rīkosim izbraukuma sēdi, kurā tiksimies arī ar iekšlietu ministru," norāda komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V).

Deputāte uzsvēra, ka, risinot jautājumu par pārvietošanu un pārcelšanu tiem bēgļiem, kuriem nepieciešama starptautiska aizsardzība, būtiski ir neaizmirst par migrācijas politiku ilgtermiņā.

Tāpat plānots pārrunāt patvēruma politikas attīstību Latvijā, kur būtiska ir atbildīgo dienestu praktiskā sadarbība starp dalībvalstīm, tādējādi veicinot vienotu pieeju lēmumu pieņemšanā, kā arī to, kā efektīvāk vērsties pret patvēruma sistēmas ļaunprātīgu izmantošanu, norādīja Čigāne.

Kā ziņots, pirmos no 250 bēgļiem Latvija varētu uzņemt šogad rudenī, pastāstīja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) padomniece Daiga Holma.

Valdība 6.jūlija ārkārtas sēdē vienojās par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, vienojoties, ka divu gadu laikā mūsu valsts varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus.

Latvija apņēmusies ES pārvietošanas programmā no trešajām valstīm un mītnesvietas maiņas programmā no Itālijas un Grieķijas divu gadu laikā solidāri uzņemt 250 personas, kurām ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība. 50 bēgļi būs no trešajām valstīm, bet pārējie - no Grieķijas un Itālijas.

Kritēriji, pēc kādiem Latvijas puse izskatīs, kurus bēgļus uzņemt vai neuzņemt, būs zināmi tuvākajā laikā. Iekšlietu ministrs LNT atzinis, ka Latvija ir ieinteresēta uzņemt bēgļu ģimenes - vecākus ar bērniem, nevis atsevišķus bēgļus.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) jau ir parakstījusi rezolūciju, ar kuru Valsts kancelejai sadarbībā ar Iekšlietu ministriju uzdots izveidot augsta līmeņa starpinstitucionālu darba grupu. Darba grupas uzdevums būs izstrādāt tiesisko un praktisko sistēmu 250 bēgļu uzņemšanai no Itālijas, Grieķijas un trešajām valstīm. Darba grupa izveidos Latvijas apstākļiem vispiemērotāko sistēmu šo personu integrācijai sabiedrībā, pagaidu mītnes vietai, nodarbinātībai, veselības aizsardzībai un citiem jautājumiem.

Paredzēts, ka darba grupā tiks iesaistītas Iekšlietu, Kultūras, Labklājības, Izglītības un zinātnes, Veselības, kā arī Vides un reģionālās attīstības ministrija. Darba grupa varētu tikt izveidota līdz augusta vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!