Foto: F64

Deputāte Janīna Kursīte-Pakule (V) pagaidām neplāno pamest "Vienotības" frakciju vai izstāties no partijas, kaut arī frakcijas kolēģi rosināja atsaukt viņu no parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas.

Komentējot izskanējušos argumentus šādai frakcijas nostājai, Kursīte-Pakule nepiekrīt tam, ka viņa bieži nevarēja piedalīties komisijas sēdēs. Deputāte aģentūrai LETA uzsvēra, ka šogad viņa neapmeklēja tikai vienu no šīs komisijas sēdēm, jo bija komandējumā.

Kopumā šīs gadījums deputāti sarūgtinājis, tomēr piebilst, ka situācija attīstās un viņa turpina strādāt.

Tāpat "Vienotība" pirms nedēļas atsauca Kursīti-Pakuli no Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, ievēlot viņu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā. Tas esot saistīts ar to, ka Ingmārs Čaklais, kurš iepriekš darbojās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, nolicis deputāta mandātu.

Kursīte-Pakule uzsver, ka viņa vēlas atgriezties Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā un ar frakcijas kolēģiem bija sarunāts, ka deputāte izstāsies no šīs komisijas līdz budžeta pieņemšanas laikam. Deputāte atzīst, ka šīs norunas izpildīšana arī būs viens no aspektiem, kas liks apdomāt turpmāko darbu "Vienotības" frakcijā.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien neatbalstīja "Vienotības" frakcijas pārstāvju rosināto deputātes Kursītes-Pakules atsaukšanu no parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas.

Ierosinājumu par Kursītes-Pakules atsaukšanu no komisijas bija parakstījuši "Vienotības" deputāti Liene Liepiņa, Andris Buiķis, Lolita Čigāne, Atis Lejiņš, Līvija Plavinska, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs, Rasma Kārkliņa, Ojārs Ēriks Kalniņš un arī pati Kursīte-Pakule. Tāpat deputāti vēlējās Kursīti-Pakuli ievēlēt Pieprasījumu komisijā.

Tomēr šādu ierosinājumu atbalstīja tikai 30 "Vienotības" un Reformu partijas deputāti, bet 23 parlamentārieši - Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji, kā arī Inguna Rībena (V), Gunārs Rusiņš, Viktors Valainis - bija pret. Vēl 30 deputāti - pārstāvji no ZZS, "Saskaņas centra" un arī Jānis Junkurs - balsojumā atturējās. Vēl astoņi deputāti, tostarp Kursīte-Pakule, balsojumā nepiedalījās.

Pati deputāte komisijas mainīt nevēlējās.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aģentūrai LETA skaidroja, ka Kursīte-Pakule samērā bieži nav Latvijā vai Rīgā, bet Ētikas komisijā ir pa vienam pārstāvim no katras frakcijas - ja deputāts neierodas, cits nevar aizstāvēt frakcijas viedokli. Arī "Vienotības" frakcijas vadītāja vietniece Lolita Čigāne žurnālistiem skaidroja, ka Kursīte-Pakule bija piekritusi mainīt komisijas, kas saistīts ar to, ka patlaban Ētikas komisijai ir "daudz plašākas pilnvaras". Proti, Ētikas komisija patlaban skata arī kolektīvos iesniegumus, norādīja Čigāne.

Neoficiāli Saeimas kuluāros gan ir izskanējis, ka šādi "Vienotības" frakcija rīkojusies, lai atriebtos Kursītei-Pakulei par atšķirīgu nostāju jautājumā par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisijas pieprasīšanu. Ar šo aspektu varētu būt saistāms arī parlamenta balsojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!