Foto: F64

Saeima ceturtdien, 22. septembrī, pieņēma paziņojumu par to, ka neatbalsta anektētajās Ukrainas teritorijās rīkoto referendumu rezultātus par šo teritoriju pievienošanu Krievijai.

Par šo paziņojumu balsoja 69 deputāti un neviens nebija pret.

Debatēs par šo paziņojumu "Saskaņas" frakcijas pārstāvis Artūrs Rubiks norādīja, ka viņa pārstāvētā frakcija nepiedalīsies balsojumā. Viņš atzina, ka sabiedrība zina, ka šie referendumi nav leģitīmi. Rubiks pārmeta citām partijām, ka tās šo paziņojumu izmantojot priekšvēlēšanu kampaņā, piemēram, Nacionālā apvienība (NA) ilgstoši esot "šķēlusi sabiedrību". ""Saskaņa" neuzskata, ka var atbalstīt politisko spēku, kura darbība uzskatāma par kaitniecību," sacīja Rubiks.

NA deputāts un Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols oponēja sakot, ka, "Saskaņas" deputāti dziļi sirdī cer, ka okupētās teritorijas tiks iekļautas Krievijas teritorijā.

Paziņojumā norādīts, ka tas pieņemts, ņemot vērā Ukrainas Augstākās Radas aicinājumu Apvienoto Nāciju Organizācijai, Eiropas Komisijai, Eiropas Parlamentam, Eiropas Padomei, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai un to parlamentārajām asamblejām, kā arī pasaules valstu valdībām un parlamentiem neatzīt Krievijas Federācijas pagaidām okupētajās Ukrainas teritorijās okupācijas administrāciju rīkotos tā sauktos referendumus un jebkādus to rezultātus.

Tajā atgādināts, ka neattaisnojamais Krievijas iebrukums Ukrainas teritorijā ir rupjš Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums, kas ir klajā pretrunā ar Krievijas saistībām, kuras izriet no ANO Statūtu 2. panta un imperatīvām starptautisko tiesību normām, kā arī tām saistībām, kuras Krievija uzņēmusies, parakstot Budapeštas memorandu un apņemoties garantēt Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti.

Tāpat norādīts, ka Krievija, īstenojot vērienīgu militāro agresiju pret Ukrainu, turpina centienus nelikumīgi anektēt okupētās Ukrainas teritorijas, tajās organizējot viltus referendumus un izsniedzot Ukrainas pilsoņiem Krievijas Federācijas pases, kā arī masveidīgi praktizē Ukrainas pilsoņu nolaupīšanu un deportācijas uz Krievijas Federācijas teritoriju.

Ar šo paziņojumu Saeima stingri nosoda Krievijas plānus rīkot un pilnā mērā atbalstīt nelikumīgos referendumus par okupēto Ukrainas teritoriju pievienošanu Krievijas Federācijas teritorijai, kuri paredzēti laika posmā no 2022. gada 23. septembra līdz 27. septembrim, un uzsver, ka jebkādi referendumi Krievijas pagaidām okupētajās Ukrainas teritorijās ir pretrunā ar Ukrainas tiesību aktiem un starptautiskajām tiesībām.

Paziņojumā uzsvērts, ka Krievijas rīkotie referendumi ir klajā pretrunā ar ANO Statūtiem un Ukrainas konstitūciju, proti, tiem nebūs juridiska spēka un ka Latvija neatzīs nedz šo referendumu, nedz jebkādu to rezultātu leģitimitāti.

Ar paziņojumu Saeima aicina starptautisko sabiedrību neatzīt Krievijas plānoto un okupētajās Ukrainas teritorijās rīkoto tā saukto referendumu un jebkāda cita veida "tautas gribas izpausmju" rezultātus, kā arī neatzīt Krievijas Federācijas pases, kas izdotas okupētajās Ukrainas teritorijās;

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!