Foto: Shutterstock

Koalīcijas partneri pirmdien, 25. aprīlī, atbalstījuši Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādāto pasākumu plānu atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā, kas paredz līdz 40 000 Ukrainas bēgļus nodrošināt ar mājokli un sociālo aizsardzību. Plāna īstenošana budžetam izmaksās ap 100 miljoniem eiro.

Preses konferencē pēc koalīcijas sanāksmes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) informēja, ka partneri atbalstījuši IeM izstrādāto plānu Ukrainas bēgļu atbalstam, kurā paredzēts dubultot Latvijā uzņemamo Ukrainas civiliedzīvotāju skaitu līdz 40 000.

No IeM sniegtās informācijas izriet, ka kopumā Ukrainas civiliedzīvotājiem jau ir izsniegtas 14 128 ilgtermiņa vīzas un 3651 uzturēšanās atļaujas. Līdz ar to 17 779 Ukrainas civiliedzīvotāji ir deklarējuši savu vēlmi ilgāku laika periodu uzturēties Latvijā.

Arī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) uzsvēra, ka patlaban galvenā prioritāte ir sniegt visaptverošu palīdzību Ukrainas draugiem, jo viņi "nes visu smagumu cīņā ar Krievijas agresiju".

Savukārt labklājības ministrs Gatis Eglītis (Konservatīvie) norādīja, ka Ukrainas bēgļu atbalsta plānā ir ietverts algoritms, kādā veidā Ukrainas civiliedzīvotājiem iks nodrošināts mājoklis un sociālā aizsardzība.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) piebilda, ka koalīcija atbalstījusi arī Veselības ministrijas priekšlikumu Ukrainā cietušo ārstēšanai Latvijā. Pēc viņa teiktā, ministrija plāns paredz Ukrainā cietušo iedzīvotāju transportēšanu uz Latviju un veselības aprūpes nodrošināšanu mūsu valstī.

IeM sagatavotā Ukrainas bēgļu uzņemšanas plāna mērķis ir noteikt valsts institūciju, pašvaldību un komersantu īstenojamos pasākumus un iesaistāmos resursus, nodrošinot saskaņotu un nekavējošu rīcību, lai spētu uzņemt, izmitināt un nodrošināt sociālo atbalstu pakāpeniski līdz 40 000 Ukrainas civiliedzīvotāju.

Plāns paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem iespējamā atbalsta apmērs vienam cilvēkam ir veidots, ievērojot pamatprincipu, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem sniedzamo pakalpojumu/atbalsta apjoms nepārsniedz Latvijas iedzīvotājiem pieejamo atbalsta apmēru.

No plāna izriet, ka valsts sniegs atbalstu bēgļu izmitināšanai brīvprātīgi uzņemošajās mājsaimniecībās. Šādā gadījumā mājsaimniecībām tiks izmaksāta atlīdzība 100 eiro apmērā par pirmo personu un 50 eiro par katru nākamo personu, kopā ne vairāk kā 300 eiro mēnesī par mājokli pēc attiecīgā mājsaimniecības pieteikuma.

Atbalstu varēs saņemt gadījumā, kad tiks slēgts īres līgums ar privātpersonu par dzīvojamo telpu nodošanu lietošanā Ukrainas civiliedzīvotājiem. Šajā gadījumā pielīgtā īres maksa nevarēs pārsniegt 400 eiro mēnesī par mājokli, bet atbalsts neattieksies uz komunālajiem maksājumiem.

Izmitinot personas pašvaldības rīcībā esošajās izmitināšanas vietās vai tūristu mītnēs un sedzot izmitināšanas izmaksas, tās nevarēs pārsniegt 15 eiro personai par diennakti.

Atbalsta plāns arī paredz segt ēdināšanas izmaksas, kas nepārsniedz 10 eiro personai dienā.

Vienlaikus saskaņā ar pasākumu plānu tiek nodrošināti preventīvie pasākumi valsts drošības, valsts robežas drošības, cilvēktirdzniecības novēršanas, sabiedriskās kārtības un drošības jomās, kā arī Ukrainas civiliedzīvotāju tiesību un brīvību aizsardzība.

Institūcijām, kas iesaistītas pasākumu plāna ieviešanā, indikatīvi nepieciešams papildu finansējums - 97 406 430 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!