Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 1. februārī, lems par Latvija kara instruktoru nosūtīšanu uz Ukrainu, pirmdien, 31. janvārī, pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes mediju pārstāvjiem pavēstīja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Ministru prezidents stāstīja, ka viņš pirmdien no rīta ticies ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski, lai pārrunātu drošības situāciju Ukrainā. Dombrovskis informējis par vērienīgu finanšu palīdzību 1,2 miljardu eiro apmērā Ukrainai.

Kariņš norādīja, ka Latvija ir procesā, lai palīdzētu Ukrainai ar bruņotajiem spēkiem un ieroču sistēmām, savukārt pirmdien koalīcija vienojusies sūtīt uz Ukrainu Latvijas kara instruktorus, kuri strādās kopā ar kara instruktoriem no Kanādas.

Deputāts Juris Pūce (AP) piebilda, ka šo palīdzības programmu koordinē Kanāda. Politiķis piebilda, ka šis ir ne tikai svarīgs pasākums, ņemot vērā drošības situāciju Ukrainā, bet tas apliecina Latvijas sekmīgo sadarbību uz Kanādu militārās aizsardzības jomā.

Spriedze aizvadīto mēnešu laikā pieaugusi dēļ Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanas pie Ukrainas robežām. Maskava pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi aptuveni 100 000 karavīru. Krievija noliegusi, ka gatavojas veikt invāziju Ukrainā, savukārt ASV un citas Rietumu valstis vairākkārt brīdinājušas Maskavu par nopietnām sekām, ja tā agresīvi vērsīsies pret Ukrainu.

Kopš 2014. gada Maskava ir anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kā arī sākusi, izvērsusi un stutējusi bruņoto konfliktu Ukrainas austrumos, kas prasījis vismaz 13 000 cilvēku dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!