Foto: DELFI

Saeima ceturtdien, 8.maijā, bez debatēm pieņēma lēmumprojektu par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru nosūtīšanu uz Centrālāfrikas Republiku (CĀR), kur viņi piedalīsies Eiropas Savienības (ES) militārajā operācijā.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), uzrunājot Saeimas deputātus, uzsvēra to, ka NBS karavīri CĀR nepiedalīsies kaujas operācijās.

Lēmums par Latvijas karavīru dalību operācijā pieņemts, reaģējot uz ES 1.aprīlī panākto vienošanos nekavējoties sākt sešus mēnešus ilgu militāro misiju CĀR.

Vējonis deputātiem skaidroja, ka CĀF patlaban izveidojusies smaga humanitārā situācija – kristīgie un islāmticīgie kaujinieki regulāri uzbrūk cilvēkiem ar atšķirīgiem reliģiskajiem uzskatiem. Bēgot no karadarbības, jau aptuveni pusmiljons CĀR iedzīvotāju ir devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm, bet kopumā humanitārā palīdzība nepieciešama aptuveni 2,5 miljoniem CĀR iedzīvotāju.

Reaģējot uz starptautisko humanitāro organizāciju līgumu iesaistīties civiliedzīvotāju aizsargāšanas un humānās palīdzības kravu apsargāšanas operācijās, ES šā gada aprīļa sākumā nolēmusi sākt militāro misiju CĀR.

Latvija uz CĀR plāno nosūtīt līdz 40 NBS karavīriem. Viņi CĀR nodrošinās lidostas apsardzi un pavadīs humānās palīdzības kravas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!