Foto: Reuters/Scanpix

Nosūtot virsnieku uz štābu Romā, Latvijas bruņotie spēki sāks dalību Eiropas Savienības (ES) militārajā operācijā "Eunavfor Med", kas izveidota, lai sagrautu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu peļņas gūšanas modeli Vidusjūras reģionā, informēja Aizsardzības ministrijā.

Rīt, 18.jūnijā, ar virsnieku, kurš jau tuvākajā laikā dosies uz dienesta vietu Romā, tiksies aizsardzības ministrs un jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, Jūras spēku flotiles komandieris Juris Roze un citas amatpersonas.

ES Padome 15.maijā izstrādāja ES militāro operāciju "Eunavfor Med", lai sagrautu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu peļņas gūšanas modeli Vidusjūras reģionā. Šis lēmums, kas ir viens no ES visaptverošo atbildes pasākumu elementiem, reaģējot uz migrācijas problēmām, dos iespēju oficiāli sākt jūras operācijas operatīvo plānošanu.

Operācija tiks īstenota secīgos posmos un saskaņā ar starptautisko tiesību prasībām. Pēc iespējas drīz tiks veikta operācijas plānošana un sākts tās sākotnējais posms, proti, cilvēku tirdzniecības un kontrabandas tīklu Vidusjūras apgabala centrālās daļas dienvidos novērošana un izvērtēšana. Operācijas otrajā un trešajā posmā strādās ar to, lai, balstoties uz starptautiskajiem tiesību aktiem un sadarbojoties ar Lībijas iestādēm, pārmeklētu, konfiscētu un sagrautu kontrabandistu līdzekļus.

Operācijas štābs atradīsies Romā, un par operācijas komandieri ir iecelts Itālijas kontradmirālis Enriko Kredendino. Tiek lēsts, ka operācijas kopējās izmaksas būs 11,82 miljoni eiro divus mēnešus ilgam darbības sākšanas posmam un 12 mēnešu sākotnējam pilnvaru laikam.

Šī ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas operācija ir daļa no visaptverošu pasākumu kopuma, kuru mērķis ir reaģēt uz neatliekamo vajadzību glābt cilvēku dzīvību, risināt ārkārtas situācijas un arī novērst nelikumīgās migrācijas pamatcēloņus, kā tika aicināts Eiropadomes sanāksmē 2015.gada 23.aprīlī.

Šī būs jau trešā ES vadītā operācija, kurā pašreiz dienesta pienākumus pilda Latvijas karavīri. Divi karavīri dienesta pienākumus pilda ES pretpirātisma operācijā "Atalanta" Somālijas piekrastē un operācijas štābā Lielbritānijā. Savukārt septiņi karavīri apmāca Mali Bruņoto spēku karavīrus, dienesta pienākumus pildot ES vadītajā apmācības misijā "Eutm Mali".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!