Foto: Pexels.com, Chokniti Khongchum

Latvijas Zinātnes padome (LZP) pērn ir administrējusi pētniecības programmas un veikusi finansējuma izlietojuma uzraudzību 952 projektiem vairāk nekā 45 miljonu eiro apmērā, informēja LZP.

LZP īpašu uzmanību pievērsusi projektu zinātniskās kvalitātes novērtēšanai. Ievērojot starptautiski atzītu praksi konkursa norises caurspīdīguma nodrošināšanai, tiek piesaistīti ārvalstu eksperti. Kopumā 2022. gadā projektu vērtēšanai tika noslēgti 864 līgumi par 1735 ekspertīžu veikšanu.

LZP 2022. gadā tika uzraudzītas nacionālās pētniecības programmas un projekti par kopējo finansējumu vairāk nekā 40 miljonu eiro apmērā, tai skaitā fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projekti 17 miljonu eiro apmērā, valsts pētījumu programmu projekti 17 miljonu eiro apmērā un pēcdoktorantūras programmas projekti 6 miljonu eiro apmērā.

Valsts Pētījumu programmas ir ministriju pasūtīti pētījumi to izvēlētā tematikā vai zinātņu nozarē, kas balstās uz ministriju vajadzībām un finansēšanas iespējām. Tā kā tie ir orientēti uz noteiktu vajadzību un interešu nodrošināšanu, tad tie pamatā ir multi un starpdisciplināri pētījumi un pamatā katrs aptver dažādas zinātņu nozaru grupas un nozares.

Pēcdoktorantūras programmā tiek turpināta 234 pētniecības pieteikumu īstenošana visās Latvijas noteiktajās viedās specializācijas jomās ar kopējo līgumu summu 29,7 miljonu eiro. Kopējā atbalsta summa pētniecības projektu īstenotājiem 2022. gadā bija seši miljoni eiro.

Pērn starptautisko projektu dalībniekiem no Latvijas piešķirts finansējums četru miljonu eiro apmērā. Finansējums piešķirts un LZP ir uzraudzījusi 89 projektu īstenošanu Latvijā.

LZP 2022. gadā ir izsludināti un īstenoti projektu konkursi trīs divpusējās un trīspusējās pētniecības un tehnoloģiju sadarbības programmās par kopējo finansējumu 324 000 eiro.

Savukārt Baltijas Pētniecības programmā tiek īstenoti deviņi projekti par kopējo summu vairāk nekā astoņi miljoni eiro. Pārstāvētas tādas tēmas kā "Inovatīvi risinājumi efektīvai un ilgtspējīgai resursu izmantošanai", "Sabiedrības veselība un e-veselība" un "Reģionālā ekonomiskā attīstība, nodarbinātība, darba tirgus regulējums un sociālā politika".

Latvijas organizācijas programmā "Apvārsnis Eiropa" piedalījušās 474 projektu pieteikumos, iesniedzot 466 atbilstošus projektus. Savukārt Latvijas organizāciju dalību skaits iesniegtajos projektu pieteikumos ir 636, jo vienā projektā var būt arī vairāki Latvijas partneri. No 474 iesniegtajiem projektu pieteikumiem 286 saņēma kvalitātes virssliekšņa vērtējumu. Eiropas Komisija finansējusi 115 projektus kopā par 32,70 miljoniem eiro, tātad 24,27% Latvijas iesniegto projektu, un no tiem sešos projektos Latvijas organizācijas ir koordinatori.

LZP starptautiskās sadarbības jomā šobrīd ir aktīvi līgumi par vairāk kā 35,5 miljoniem eiro. Savukārt fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projekti līgumu kopsumma ir vairāk kā 48 miljoni eiro un valsts pētījumu programmu – vairāk kā 35 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!