Foto: LETA

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits aicina Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO) un citas kompetentās starptautiskās organizācijas, uzklausot visas ieinteresētās puses, izmeklēt nupat notikušo vēlēšanu procesu Baltkrievijā – priekšvēlēšanu cīņu, vēlēšanu norisi, vēlēšanu rezultātu noteikšanu un notikumus, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Tāpat viņš aicina pārbaudīt šo vēlēšanu atbilstību brīvu un demokrātisku vēlēšanu standartiem un dot tām savu vērtējumu.

Levits norādīja, ka gan Latvija, gan Baltkrievija ir EDSO locekles un kopā ar citām šīs organizācijas dalībvalstīm ir uzstādījušas brīvu, demokrātisku vēlēšanu standartus.

"Latvija kā Baltkrievijas kaimiņvalsts pilnībā atbalsta baltkrievu tautas dziļo vēlmi dzīvot savā neatkarīgā, brīvā, demokrātiskā un tiesiskā Baltkrievijas valstī," paudis Levits.

"Es aicinu Baltkrievijas varas iestādes atbrīvot šo vēlēšanu gaitā apcietinātos un respektēt visas cilvēka un pilsoņa tiesības un brīvības, tostarp vārda, preses, pulcēšanās un biedrošanās brīvības," uzsvēra Levits.

Valsts prezidents norādīja, ka ciešāka sadarbība starp Eiropas Savienību (ES)un Baltkrieviju ir mūsu visu interesēs. "Baltkrievija ir Eiropas Savienības Austrumu partnerības valsts. Šī partnerība ir vērsta uz stabilitāti, ekonomisko izaugsmi un savstarpēju uzticēšanos reģionā. Tā balstās uz noteiktiem principiem. Mēs ceram, ka šie principi tiks ievēroti," akcentēja Levits.

Tikmēr premjers Krišjānis Kariņš (JV) sociālajā tīklā "Twitter" norādīja, ka aktuālie notikumi Baltkrievijā liecina, ka sabiedrības viedoklis neatspoguļojas oficiālajos provizoriskajos vēlēšanu rezultātos. Viņš aicina Baltkrievijas valdību atturēties no spēka izmantošanas un atbalsta kaimiņvalsts tautas vēlmi dzīvot neatkarīgā un demokrātiskā valstī, īstenojot vārda un pulcēšanās brīvības.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) aicināja cienīt Baltkrievijas vēlētāju aktivitāti un atbrīvot aizturētos aktīvistus un žurnālistus. "Nav pieļaujams rupjš spēks pret miermīlīgiem demonstrantiem. Baltkrievija ir ES Austrumu partnerības valsts, un šai sadarbībai jābalstās kopīgās vērtībās un interesēs," turpināja Saeimas priekšsēdētāja.

Arī Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) aicina Baltkrievijas valdību un tiesībsargājošās iestādes respektēt Baltkrievijas iedzīvotāju pilsoniskās brīvības un tiesības brīvi paust politisko viedokli.

Spēka pielietošana pret miermīlīgiem protestētājiem nav pieņemama. ĀM aicina nekavējoties atbrīvot apcietinātos protesta akciju dalībniekus.

ĀM pauž nožēlu, ka starptautiskajiem novērotājiem no EDSO un Eiropas Padomes nebija iespējams piedalīties vēlēšanu novērošanā. Arī masu mediju pārstāvju darbs, atspoguļojot vēlēšanu procesu, bija ierobežots.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien prezidenta vēlēšanas pēc oficiālajiem "exit pools" aptaujas rezultātiem noslēgušās ar līdzšinējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko pārliecinošu uzvaru – 80% vēlētāju balsu pret 7%, kurus esot ieguvusi viņa konkurente Svetlana Tihanovska. Tūkstošiem cilvēku vairākās pilsētās bija izgājuši ielās, paužot savu nostāju un protestējot pret iespējami falsificētajiem vēlēšanu rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!