Foto: LETA

Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar "Attīstībai/Par!" deputātēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Irēnas Kucinas ievēlēšanai par Satversmes tiesas (ST) tiesnesi, liecina Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esoša informācija, kuru apraksta portāls "lsm.lv".

Kā ziņo sabiedriskais medijs, pretējā gadījumā Levits solījis kritizēt partijas ministrus un valdību.

Levits notikušo uzskata par pārpratumu un skaidroja, ka viņa mērķis bijis panākt, lai ST sastāvs būtu kvalitatīvs.

LTV atgādina, ka šonedēļ Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja prezidenta Egila Levita padomnieces Irēnas Kucinas virzīšanu Satversmes tiesas tiesneša amatam. Kandidatūru iepriekš atbalstījusi arī valdība. Balsojumā komisijā četri deputāti nepiedalījās, viena no tiem – "Attīstībai/Par!" pārstāve Inese Voika, kura uzskata, ka izvirzīšanā nav ievēroti labas pārvaldības principi.

Pēc balsojuma Voikai un "Attīstībai/Par!" deputātei Vitai Andai Tēraudai no ASV zvanījis Levits. Vairāki avoti Latvijas Televīzijai norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai, citādi prezidents kritizēšot "Attīstībai/Par!" ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai. Deputātes prezidenta teikto atstāstījušas frakcijai, bet kameru priekšā nevelējās komentēt Levita teikto, raksta LSM.

Pats Levits LTV paudis, ka noticis pārpratums. Viņš sarunā nav izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.

"Pie nepareizām un nekorektām interpretācijām pieturēties – tas būtu tikpat muļķīgi, kā, ja, piemēram, Valsts prezidents nepamatoti kritizētu valdību vai kādu atsevišķu ministru. Tas ir tāds salīdzinājums. Kā jau teicu, tas būtu nepareizi un muļķīgi, un tāpēc tā nevajag darīt. Tā bija tā saruna. Iespējams, tas bija kaut kā nepareizi saprasts," LTV skaidroja Levits.

Kā atgādina LTV, likums Valsts prezidentam nekādu lomu Satversmes tiesas pretendentu izvirzīšanā neparedz. Tomēr Levits norādīja, ka īpaši seko Kucinas iecelšanai tāpēc, ka esot ieinteresēts, lai Satversmes tiesas sastāvs būtu kvalitatīvs.

"Delfi" jau rakstīja, ka 17. septembrī Tieslietu padome atzina Ministru kabineta izvirzīto ST tiesneša amata kandidāti Kucinu par piemērotu šim amatam.

Ministru kabinets 17. augustā atbalstīja Tieslietu ministrijas priekšlikumu ST tiesneša amatam virzīt Kucinu.

ST tiesneša amata kandidāte ir pildījusi Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieces tiesu jautājumos amata pienākumus un nodrošinājusi Latvijas pārstāvību Eiropas Savienības tiesā. Kopš 2016. gada Kucina ir Eiropas Tiesību akadēmijas Pilnvaroto padomes locekle.

Izvērtējot līdzšinējo Kucinas darba pieredzi, zināšanas un sadarbības prasmes, Bordāns uzskata, ka viņa ir vispiemērotākais kandidāts, lai pildītu ST tiesneša amata pienākumus.

Kucina absolvējusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, kur 2011. gadā ieguvusi arī doktora grādu starptautiskajās tiesībās, savukārt 2016. gadā ievēlēta par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociēto profesori. Kucina ir daudzu publikāciju un pētījumu autore, piedalījusies starptautiskajās zinātniskajās konferencēs, lasot referātus un publiskojot savu pētījumu rezultātus.

Jauns kandidāts ST tiesneša amatam tiek virzīts, jo līdzšinējās ST tiesneses Sanitas Osipovas amata pilnvaras beidzās 16. augustā.

Tiesības nominēt un virzīt apstiprināšanai ST kandidātu atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai kompetencei ir Ministru prezidenta biedram, tieslietu ministram, ņemot vērā Ministru prezidenta rezolūciju par ST tiesneša amata kandidāta izvirzīšanu.

Satversmes tiesas likums paredz, ka par ST tiesnesi var apstiprināt Latvijas pilsoni, kuram ir augstākā juridiskā izglītība, vismaz desmit gadus ilgs darba stāžs juridiskajā specialitātē vai zinātniski pedagoģiskajā darbā un kurš sasniedzis 40 gadu vecumu. Turklāt viena un tā pati persona nevar ieņemt ST tiesneša amatu ilgāk par desmit gadiem pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!