Foto: SIPA/Scanpix/LETA

No 49 Eiropas valstīm Latvija lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un interseksuāļu (LGBTI) tiesību aizsardzības jomā piekto gadu pēc kārtas ieņem 41. vietu, 17. maijā, starptautiskajā dienā pret homofobiju, bifobiju un transfobiju, portālu "Delfi" informēja LGBTI un viņu draugu apvienība "Mozaīka".

"Šāda stagnācija skaidri parāda sistemātisku LGBT tiesību ignorēšanu un norāda, ka nepieciešams virzīties pretī visu Latvijas iedzīvotāju iekļaujošai politikai," preses paziņojumā pavēstīja "Mozaīka".

Ikgadējā "Rainbow Europe" pētījumā tiek vērtēta situācija Eiropā LGBT tiesību jautājumos. Katru gadu pētījumā tiek atjaunota "Varavīksnes karte" un "Varavīksnes indekss", kurā tiek analizēta katras dalībvalsts izaugsme LGBTI tiesisko jautājumu risināšanā.

"ILGA-Europe" novērtē valsts likumiskos un politiskos apstākļus sešās kategorijās, kas tieši ietekmē minoritāšu dzīves kvalitāti: vienlīdzība un antidiskriminācija, ģimeņu aizsardzība, naida noziegumi un naida runa, likumīga dzimuma atzīšana un ķermeņa neaizskaramība, pilsoniskās sabiedrības telpa un attieksme pret patvēruma meklētājiem.

Latvija 17. maijā publicētajā pārskatā saņēmusi 17% novērtējumu. Jānorāda, ka arī pērn Latvija saņēma tādu pašu vērtējumu kā šogad.

Sliktāku novērtējumu saņēmušas astoņas Eiropas valstis.

Visaugstāko novērtējumu ieguvusi Malta, saņemot 94% vērtējumu. Tuvajām Baltijas kaimiņvalstīm novērtējums ir augstāks nekā Latvijai, proti, Lietuvai – 23%, savukārt Igaunijai – 38%.

Eiropas vidējais novērējums ir 38%, savukārt Eiropas Savienības vidējais novērtējums ir 48%. Sīkākus "Rainbow Europe" pētījuma rezultātus var redzēt šeit.

"Covid-19 pandēmijas ietekmē redzams, ka Latvijā pastāv neiecietības krīze, kas ievērojami ietekmējusi visu cilvēku, tai skaitā LGBTI cilvēku dzīves kvalitāti," informēja "Mozaīkas" valdes loceklis Kaspars Zālītis, norādot, ka 2019. un 2020. gadā naida runas, kas vērsta pret LGBTI pārstāvjiem, monitoringā katru gadu tika konstatēti 500 gadījumi. Šajā laika posmā Valsts policijā šajā kontekstā iesniegti 32 iesniegumi, no kuriem deviņos gadījumos sākts kriminālprocess un vairākos gadījumos "esot saņemti absurdi pamatojumi kriminālprocesa sākšanas atteikumam".

Kā skaidroja Zālītis, šogad ziņojumu skaits par naida runas pret LGBTI kopienu ir pieaudzis, proti, līdz marta beigām saņemti 700 ziņojumi.

"Vienlaikus LGBTI kopiena nav vienīgā, kas cieš no aizspriedumiem un naida runas, Latvijā joprojām ir izplatīts antisemītisms, rasisms, romufobija un nepatika pret patvēruma meklētājiem. Likumdevējam un izpildvarai vajadzētu to ņemt vērā un risināt," norādīja Zālītis.

"Mozaīka" arī atgādināja, ka kopš 2020. gada rudens Latvijas Republikas Satversmes tiesa (ST) divos spriedumos likumdevējam norādījusi uz nepietiekamo valsts aizsardzību viendzimuma ģimenēm.

Pērn 12. novembrī ST pasludināja spriedumu lietā par Darba likuma normu, kas neparedz bērna bioloģiskās mātes partneres, kas ir bērna bioloģiskās mātes un jaundzimušā bērna ģimenes locekle, tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu.

Savukārt otrs "Mozaīkas" pieminētais spriedums attiecas uz valsts nodevas regulējumu, kas piemērojams mantojuma atstājēja tā paša dzimuma partnerim, kuram ar mantojuma atstājēju bija izveidota ģimene. ST lēma, ka nodevas regulējums ir neatbilstošs Satversmei.

"Lai gan pēdējo gadu laikā, sabiedrībai kļūstot atvērtākai un tolerantākai, panākts ievērojams progress, atsevišķu politisko spēku un to līderu aizspriedumos balstītā retorika un mēģinājumi grozīt Satversmi, izslēdzot no tās viendzimuma ģimenes, joprojām neatlaidīgi cenšas Latvijas iedzīvotājos veicināt noraidošu attieksmi," medijiem pavēstīja "Mozaīka".

Atzīmējot starptautisko dienu pret homofobiju, bifobiju un transfobiju, "Mozaīka" rīko kampaņu "#mīlestībasnācija". Tās laikā "Mozaīka" aicina solidaritātē pacelt virtuālo varavīksnes karogu Latvijā. Tāpat arī 17. maijā pie vairākām vēstniecībām un uzņēmumiem Rīgā tiek pacelti varavīksnes karogi, pauda "Mozaīka".

Sīkāk par kampaņu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!