Foto: LETA

Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) ar biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāju Artūru Priedi sadarbojies, jo pieradis uzticēties cilvēkiem ar līdzīgu viedokli, skaidroja tautas priekšstāvis.

Priede esot atstājis enerģiska un erudīta cilvēka iespaidu, kurš savu jomu pārzina. Līdaku gan iepriecina fakts, ka šāda situācija nav notikusi ar tām vides aizstāvju organizācijām, kuras darbojas ilgāku laiku. "Man būtu daudz lielāka vilšanās, ja šāds gadījums skartu ar pieredzi bagātāku organizāciju," sacīja deputāts, norādot, ka neuzskata, ka pārējām "zaļo" organizācijām pašlaik būtu jāsāk taisnoties, ka tās šādi nerīkojas.

Viņš atzīst, ka šis gadījums ir sagādājis vilšanos un ka tas metīs ēnu uz jomas organizācijām un to tālākā slava būs atkarīga arī no žurnālistu rīcības. Līdaka piekrīt idejai, ka būtu nepieciešams sagaidīt tiesas spriedumu jautājumā par Priedes iespējamo vainu.

Deputāts turpinās atbalstīt minētās biedrības rosinātos grozījumus likumā, jo tie ir "gana labi". Viņš noraidīja pieņēmumu, ka organizācijā ieņemtu goda biedra statusu vai citu oficiālu statusu. Pēc tautas priekšstāvja rīcībās esošās informācijas, biedrības goda biedra statuss ir piešķirts Saeimas deputātei Ilmai Čepānei (V) un Saeimas deputātam Dzintaram Rasnačam (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, Rīgas policisti vakar par "smalki" izplānotu izspiešanu aizturējuši biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāju Priedi, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Priedes vadītā biedrība nemitīgi "cīnījusies" pret kādu būvniecības uzņēmumu, piedāvājot pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret ievērojamu naudas summu.

Izspiešana notikusi no SIA "New Europe" saistībā ar daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas projektu "Pērle" Mazā Baltezera krastā.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, neidentificējot aizturēto personu, aģentūrai LETA pastāstīja, ka pirmo iesniegumu no cietušā uzņēmēja policija saņēma aptuveni pirms mēneša. Iesniegumā cietušais būvniecības uzņēmums, aprakstot izspiešanu, minēja arī tās priekšvēsturi - kādu nodibinātu biedrību ar cēliem mērķiem, kas nemitīgi rakstījusi sūdzības dažādām valsts iestādēm par dažādiem it kā pārkāpumiem. Biedrība rakstījusi arī dažādiem plašsaziņas līdzekļiem it kā patiesu informāciju, tādējādi radot negatīvu publicitāti par būvniecības uzņēmumu.

Šādā veidā biedrībai izdevās kavēt uzņēmuma plānoto darbību un līdz ar to radīt finansiālus zaudējumus. Biedrības dibinātāja shēma bijusi gana vienkārša - izmantojot it kā sabiedrības intereses, paralizēt uzņēmuma darbību, radīt zaudējumus un pēc tam piedāvāt "atrisinājumu" - pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret 50 000 eiro.

Pēc iesnieguma saņemšanas Rīgas policisti sāka izmeklēšanu un tā drīz vien vainagojās ar panākumiem - vakar aizdomās par izspiešanu aizturēts 1979.gadā dzimis vīrietis. Aizturēšanas laikā pie viņa atrasta saņemtā nauda un vairāku sūdzību un iesniegumu atsaukumi.

LETA jau ziņoja, ka biedrības vadītājs noliedz savu vainu 50 000 eiro (35 000 latu) izspiešanā no būvniecības uzņēmuma.

To aģentūrai LETA pastāstīja Priedes advokāts Edgars Dimants.

Policijas darbinieki Priedi šodien atveda uz Rīgas pilsētas Centra rajona tiesu, kur patlaban tiek lemts par aizturētajam piemērojamo drošības līdzekli. Policija ir lūgusi viņu apcietināt.

Kā ziņots, Rasnačs aicina pagaidām nepārsteigties ar secinājumiem, jo to darīt pirms paša Priedes viedokļa uzklausīšanas būtu pāragri.

"Zinot, cik daudz viņam bija nedraugu, iespējamas arī citas versijas. Savus secinājumus izdarīšu, kad būšu dzirdējis viņa skaidrojumu," aģentūrai LETA teica Rasnačs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!