Foto: DELFI
Sestdien, 9. februārī, Rātslaukumā notika partijas "Saskaņa" organizētā sapulce, kuras oficiāli pieteiktais mērķis ir dot iespēju iedzīvotājiem izteikt savu viedokli par pēdējā laikā valstī un Rīgā notiekošo. Ap pulksten 12 Rātslaukumā bija sapulcējušies ap 1000 cilvēku, bet pēc stundas puse no viņiem bija izklīdusi, novēroja portāls "Delfi".

Jāpiemetina, ka sapulce tiek organizēta neilgi pēc tam, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki veica kratīšanu Rīgas mēra Nila Ušakova (S) mājā un darbavietā Rīgas domē. Turklāt šīs nebija vienīgās darbības no KNAB puses, kas kaut kādā mērā saistītas ar Rīgas pašvaldību. Vēl pagājušā gada izskaņā KNAB veica kratīšanu pašvaldības kapitālsabiedrībā "Rīgas satiksme" un aizturēja septiņas personas, tostarp nu jau bijušo pašvaldības uzņēmuma vadītāju Leonu Bemhenu.

Saistībā ar sapulci Valsts drošības dienests (VDD) jau brīdinājis, ka tajā pastāv provokāciju riski. Tāpat iespējams, ka šo pasākumu savu interešu īstenošanai var izmantot radikāli noskaņotas personas. Drošības iestāde jau iepriekš ir paudusi aicinājumu iedzīvotājus neiesaistīties provokācijās un prettiesiskās aktivitātēs, kas apdraud līdzcilvēku drošību un sabiedrisko kārtību, un par kurām likumā paredzēta administratīvā un kriminālā atbildība.

Oficiāli pieteiktais sapulces pamatojums īsti nesaskan ar Rīgas domes (RD) deputāta Vitālija Dubova (S) ierakstu sociālajā vietnē "Facebook", kur pausts, ka mītiņš paredzēts Ušakova (S) atbalstam. "Apmelot Nilu ir vieglāk nekā uzvarēt vēlēšanās. Robeža ir pārkāpta, mēs iziesim ielās!" pausts deputāta ierakstā, kurā solīts, ka pasākumā atbalstu Ušakovam paudīs arī "Maskačkas sportisti".

Savukārt kā portālam "Delfi" pastāstīja galvaspilsētas vicemērs un partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) valdes loceklis Oļegs Burovs, GKR valde lēmusi nepiedalīties sestdien plānotajā "Saskaņas" mītiņā.

Iepriekš vienlaikus ar "Saskaņas" sapulci, piketēt pie Rīgas domes grasījās arī Nacionālā apvienība"Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA). Pēcāk gan partija no ieceres atteicās skaidrojot, ka tādējādi vēlas izvairīties no etniska konflikta ar "Saskaņas" atbalstītājiem.

Par iespējamām provokācijām iedzīvotāji aicināti informēt VDD, zvanot uz tālruņa numuru 67208964 vai rakstot vēstuli uz e-pasta adresi dd@vdd.gov.lv jebkurā diennakts laikā. Par incidentiem pasākuma norises laikā iedzīvotāji aicināti informēt Valsts policiju, zvanot uz tālruņa numuru 110 vai arī vēršoties pie tuvākā policista.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pāris dienas pirms piketa Daugavgrīvas mikrorajonā Rīgā izplatīti materiāli, kuriem, iespējams, ir nacionālā naida kurinošs raksturs. Mikrorajona iedzīvotāji atraduši pie savām mājām Daugavgrīvā. Izplatītajos materiālos vienā gadījumā attēlots Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) cietumnieka drēbēs, bet viņu aizturējuši nacistu formastērpos ģērbti vīrieši.

Savukārt otrā materiālā norādīts, ka 9. februārī būs pieejams bezmaksas autobuss, lai nogādātu mikrorajona iedzīvotājus uz pieteikto piketu pie Rīgas domes. Tāpat materiālā rakstīts: "Atņēma tiesības runāt, tagad atņem pilsētu!" Tāpat izplatītajā materiālā pausts aicinājums atbalstīt Ušakovu.

Valsts policija par šo faktu sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 78. panta 1. daļas par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Pats Rīgas mērs savā "Facebook" kontā gan uzsvēra, ka partijai "Saskaņa" nav nekāda sakara ar plakātu vai skrejlapu izplatīšanu, kur attēloti cilvēki nacistu formastērpos un viņš. "Šis attēls cirkulē internetā jau vairākas nedēļas. "Saskaņa" cer, ka tas ir kāda cilvēka neveiksmīgs joks. Taču mēs nevaram izslēgt tīšas provokācijas iespējamību. Jebkuras nacionālā naida izpausmes formas mums nav pieņemamas! Visos reklāmas produktos par mītiņu šosestdien Rātslaukumā pulksten 12, ko izvieto vai izplata partija "Saskaņa" , ir norādīts, ka reklāmu apmaksājusi partija," pauda pašvaldības priekšsēdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!