Foto: Publicitātes foto

Izglītības nozarē strādājošajiem ir neizpratne par nosacījumiem darbam klātienē pēc 1. marta un pēc 1. aprīļa – tādu viedokli portālam "Delfi" pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāve Ilze Zālīte.

Daļai skolotāju ir pārslimošanas, ne vakcinācijas sertifikāts. No 1. marta līdz 1. aprīlim vairākiem skolotājiem, kā norāda Zālīte, sertifikāta derīguma termiņš beigsies, jo pārslimošanas sertifikāta derīguma termiņš ir 180 dienas.

1. martā spēkā stāsies nosacījumi par sertifikātu derīguma termiņu un arī beigsies izsludinātā ārkārtējā situācija.

Vienlaikus no 1. marta līdz 1. aprīlim darbam izglītības iestādēs, sociālās aprūpes centros, ārstniecības iestādēs saglabāsies prasība pēc primārās vakcinācijas, pārslimošanas vai balstvakcinācijas sertifikāts, paredz Veselības ministrijas (VM) trīs soļu Covid-19 ierobežojumu mazināšanas plāna otrais solis.

Arodbiedrība uzstāj, ka jāvieš "tūlītēja" skaidrība par to, kas notiks ar skolotājiem, kuriem laikā no 1. marta līdz 1 aprīlim beigsies pārslimošanas sertifikāta derīguma termiņš.

Jāatgādina, ka otrdien, 15. februārī, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis norādīja, ka no 1. marta tiek saglabāts vakcinācijas pienākums noteiktām profesijām izglītības sektorā, veselības un sociālās aprūpes jomā. Tāpat LIZDA raizējas, jo esot neskaidrība par nosacījumiem darbam klātienē pēc 1. aprīļa. LIZDA vērtējumā, politiķu izteikumi par nosacījumiem darbam klātienē pēc 1. marta ir nekonsekventi.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) šonedēļ paudusi, ka skaidrība par Covid-19 sertifikātu prasību no 1. aprīļa izglītības jomā strādājošajiem varētu rasties tuvāko divu nedēļu laikā, kad šo jautājumu izvērtēs eksperti. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) savukārt norādījis, ka darba pienākumu veikšanai joprojām saglabāsies prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas.

Tiesa, kā Pavļuts teica preses konferencē otrdien, "līdz galam ir atlicis izdiskutēt atsevišķas detaļas par turpmāku sertifikātu piemērošanu vai nepiemērošanu (pēc 1. aprīļi) trīs jomās: sociālā un veselības aprūpē, kā arī izglītībā". Ministrs piebilda, ka par to droši vien lems tuvākajā valdības sēdē.

LIZDA pieprasa pēc iespējas ātrāku skaidrību ar primārās vakcinācijas sertifikātu prasību pēc 1. aprīļa attiecībā uz izglītības jomā strādājošajiem.

"Šāda atšķirīgu viedokļu paušana rada atkal nevajadzīgu trauksmi izglītības iestādēs. Nedēļas ietvaros viens ministrs paziņo, ka sertifikāts būs obligāts, otrs paziņo, ka līdz 1. aprīlim būs diskusijas. Ko darīt izglītības iestādes vadītājam? Ar ko rēķināties izglītības iestādes darbiniekam? Un ar ko rēķināties skolēniem un vecākiem? Atkal neziņa, trauksme, uzteikumi, atlūgumi, vakances, nenotikušas mācību stundas, kādam nesamērīgi palielināta darba slodze un solis vēl tuvāk profesionālajai izdegšanai. Lai politiķi lemj pēc iespējas ātrāk, kā arī apzina situāciju citās ES valstīs, cik daudzās no tām tiek prasīts sertifikāts darba pienākumu veikšanai izglītības nozarē," ar Zālītes starpniecību medijiem pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Aktuālās epidemioloģiskās drošības prasības izglītības nozarē var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!