Foto: F64

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Artūru Tomu Plešu (AP) atcelt rīkojumu par pašvaldības saistošo noteikumu apturēšanu un nekavējoties sēsties pie sarunu galda, lai novērstu birokrātiskos šķēršļus Rīgas pašvaldības attīstībai.

LPS portālu "Delfi" informēja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai apturot Rīgas domes 2021. gada 15. decembra saistošos noteikumus "Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi", ir izvēlēta birokrātiska pieeja, nerēķinoties ar sociālajām un ekonomiskajām sekām.

"Ministrijai ir atšķirīgs uzskats par vairāku šo noteikumu punktu lietderību - tiek meklēti formāli iemesli, norādot uz to, ka atsevišķas procedūras nav burtiski ievērotas, tā vietā, lai izrunātu domstarpības pēc būtības un nekavējoties rastu risinājumu," uzskata LPS.

Līdz ar to organizācija norāda, ka gadījumā, ja ir šaubas par Rīgas iedzīvotāju interesēm, kā īstenojams risinājums būtu pašvaldības referenduma sarīkošana, kurā iedzīvotāji skaidri paustu savu nostāju un pašvaldība varētu rīkoties saskaņā ar savu iedzīvotāju vairākuma viedokli.

Patlaban ir apturēts likumisks pamatojums lēmumiem par jaunu uzņēmumu veidošanu vai esošo attīstību. LPS skaidro, ka šāda situācija ilgs līdz Satversmes tiesas spriedumam, kam patlaban nav zināms termiņš.

Lai šos iedzīvotājiem un uzņēmējiem vajadzīgos lēmumus pamatotu, pašvaldība, pēc savienības paustā, ir strādājusi 10 gadus, lai sagatavotu Rīgas teritoriālo plānojumu, saskaņojusi to ar ministrijām un kaimiņu pašvaldībām, ievērojusi iedzīvotāju un investoru intereses, kā arī trīs reizes veikusi sabiedrisko aptauju, lai noskaidrotu pašvaldības iedzīvotāju viedokli.

"Teritorijas plānojuma apturēšana atliek sociāli un ekonomiski svarīgu lēmumu pieņemšanu uz vairākiem gadiem, no kā cietīs ne tikai pašvaldība, bet arī tās iedzīvotāji un uzņēmēji, tostarp investori," atzīmē LPS.

Kā piemēru ministrijas formālajai pieejai LPS piemin tās iebildumus par Rīgas vēsturisko centru. Proti, par šo teritoriju jau ir pieņemts speciālais likums, kam ir augstāks juridiskais spēks nekā pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Tāpēc pašvaldība šai teritorijā ievēro likumu un izdod mazāka mēroga plānojumus – lokālplānojumu un detālplānojumu.

Tā vietā, lai sagatavotu iebildumus pēc būtības, proti, par dokumenta saturu, ministrija iebilst par paša dokumenta formu – ir likuma normas pārrakstāmas pašvaldības plānošanas dokumentā, vai to nedrīkst darīt, skaidro LPS, atzīmējot, ka ministrijas uzdevums ir uzraudzīt pašvaldības patstāvīgo lēmumu likumību, savukārt lēmumus pieņem un pašvaldību vada deputāti, kurus ir ievēlējuši iedzīvotāji.

Organizācija akcentē, ka pašvaldībai ir pašai jālemj, kādas likumīgas iedzīvotāju intereses prioritāri atbalstīt. Tādējādi labākais veids esot savstarpējais dialogs, kura gaitā meklē iedzīvotājiem izdevīgu lēmumu veiksmīgāko juridisko formu.

Kā vēstīts, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) izstājās no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", savu lēmumu pamatojot ar to, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas ir "Latvijas attīstībai" politiskā pārvaldībā, apturēja Rīgas attīstības plānu.

Vienlaikus partijas "Kustība "Par!"" ("Par!") deputāti turpinās strādāt "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijā un sola atbalstīt Staķi.

Attīstības plāns tika apturēts ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu.

Pēc ministra paustā, būtiskākais aspekts ir tas, ka, stājoties spēkā jaunajam Rīgas teritorijas plānojumam, Rīgā izveidotos situācija, ka vēsturiskais centrs faktiski paliktu bez likumīga teritorijas plāna.

Tāpat Rīgas domes iesniegtais dokuments paredzēja aizliegt azartspēles visā Rīgas valstpilsētas teritorijā, taču, pēc Pleša paustā, tas joprojām ir pretlikumīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!