Foto: LETA

Eksplozijā nopostītās mājas Rīgā, Melnsila ielā bīstamās daļas tiks demontētas. Ēka patlaban gan vēl tiek apsekota no pacēlāja un pierādījumi meklēti būvgružos, otrdien izskanēja Rīgas domes mājokļu un vides komitejas sēdē.

Mājas iedzīvotāju pārstāvis Aigars Stafeckis sēdē pauda sašutumu par koordināciju un risinājumu lēno gaitu, kā arī komunikāciju. Viņš minēja, ka "par risinājumiem var sapņot", taču šobrīd ir cilvēki ar vienu drēbju komplektu, un lietas risinās pārāk lēni.

Arī Rīgas Sociālais dienests ir sniedzis palīdzību iedzīvotājiem. Ir notikušas arī psiholoģijas konsultācijas, kam tās bijušas nepieciešamas. Lielākā daļa ir atteikusies no īslaicīgā atbalsta izmitināšanai, sēdē atzina deputāts Viesturs Kleinbergs (APP).

Pēc sprādziena ēka tika norobežota, satiksme pārtraukta un uzbūvēts žogs. Mājas apsardzi nodrošina Rīgas pašvaldības policija. Pirmdien arī tika panākta vienošanās ar policiju par apsardzes pagarināšanu līdz 7. janvārim, sēdē informēja Rīgas namu pārvaldnieka (RNP) priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

"Ir saņemts būvekspertu atzinums, grafiskās norādes. Ir skaidrs, kas paliek, un kas nojaucams. Atzinums ir nodots Valsts policijai, kas notikumā veic ekspertīzes darbības," atzina Neimanis.

Pēc ekspertu atzinuma mājas šī brīža stāvoklis liedz tajā iet iekšā, tā tiek apsekota no pacēlāja, un pierādījumi tiek meklēti būvgružos, pastāstīja RNP pārstāvis. Primārie mērķi ir nodrošināt iedzīvotāju piekļuvi privātajām mantām, atjaunot satiksmi Melnsila ielā. Ir jāgaida ekspertu atzinums, vai māju varēs atjaunot vai demontēt. Šī brīža galvenā problēma ir finansējuma trūkums, kā arī nav pārliecības par to, kas notiks turpmāk, skaidroja RNP pārstāvis.

Iedzīvotāji varētu saņemt dzīvokļos palikušās mantas pēc ekspertu slēdziena, kad tiks demontētas ēkas bīstamās daļas. Savukārt bīstamo daļu demontāža sāksies, kad Valsts policija būs pabeigusi savu darbu.

Arī satiksme Melnsila ielas posmā tiks atjaunota tikai pēc demontāžas.

RNP pārstāvis pauda cerību, ka līdz nedēļas beigām cilvēki, kas dzīvoja ēkā varēs saņemt savas mantas.

Deputāts Ainars Baštiks (GKR) ierosināja izveidot krīzes komandu, kas pārstāvētu dažādas iestādes un risinātu sagruvušās mājas problēmu.

Līdz šim koordināciju veica RNP, kas tika operēta ar līdzekļiem, kas bija biedrībai. "Mēs saprotam, kas ir jādara, bet ir vajadzīgs finansiāls atbalsts," atzina RNP pārstāvis.

Savukārt Einārs Cilinskis (NA) un citi deputāti atzina, ka nav līdz galam skaidrs, kādi ir turpmākie risinājumi. "Ņemot vērā, ka tas ir nopietns gadījums, ir nepieciešams novērtēt, vai no nepieciešamo normatīvo aktu viedokļa ir kas jāmaina attiecībā uz palīdzības sistēmām, un vai vēl ir kādas lietas, ko var uzlabot," pauda Cilinskis.

Rīgas domes Mājokļu vides departamenta pārstāve Inga Gulbe atzina, ka pirmdienas rītā tika apsekots objekts, un no departamenta puses ir sagatavots akts, lai visi mājas iedzīvotāji varētu pretendēt uz pagaidu dzīvojamo telpu. Gulbe minēja, ka, lai pretendētu uz pagaidu dzīvesvietu, ir jābūt deklarētam mājas dzīvoklī un cilvēkam nedrīkst piederēt cits īpašums.

Pašvaldības palīdzība arī ir atkarīga no tā, vai māja tiks atzīta par atjaunojamu. Pārējos atzinumus varēs lemt, kad būs pabeigts apsekošanas akts, skaidroja Gulbe.

Tā kā mājā ir pašvaldības dzīvoklis, arī mājokļu un vides departaments ir gatavi iesaistīties ar līdzfinansējumu, taču vēl nav skaidrs un nolemts par citiem finansējuma avotiem, pieminēja departamenta pārstāve.

Šobrīd tiek veiktas aplēses ar bīstamo daļu nojaukšanu, arī par to, kā iesaistīsies apdrošinātāji. No mājās 12 dzīvokļiem apdrošināti ir pieci, informēja iedzīvotāju pārstāvis Stafeckis.

Mājas iedzīvotāju un biedrības pārstāvis atzina, ka pēdējā mājas apsekošana ir veikta 2018. gadā, jo mājas iedzīvotāji virzījās uz gazifikācijas procesu.

Āgenskalnā sagruvušajā mājā bija 12 dzīvokļu īpašumi, pēc RNP informācijas mājā dzīvoja 23 cilvēki.

Jau ziņots, ka Rīgā Āgenskalnā, Melnsila ielā 2, agrā ceturtdienas rītā uzsprāgusi un daļēji sabrukusi daudzdzīvokļu māja. Sprādziens nograndis neilgi pirms pusdiviem naktī. Negadījumā ir seši cietušie un viens cilvēks gājis bojā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!