Foto: LETA

Trešdienas vakarā un naktī uz ceturtdienu spēcīga snigšana un putenis, kas pārņēmis daļu Latvijas, tika plaši apspriests sociālajos medijos. Cilvēki dalījās gan ar foto un video, gan saviem novērojumiem par ieputinātiem auto pie Eriņkroga, kā arī apgrūtinātu satiksmi un pat zibeņošanu Ventspilī.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izplatījis oranžā līmeņa brīdinājumu par snigšanu Kurzemē. Oranžā līmeņa brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēti hidrometeoroloģiskie apstākļi, kuri dotajā reģionā tiek novēroti salīdzinoši reti. Cilvēkiem jābūt gataviem, ka var tikt radīti postījumi un zaudējumi.

LVĢMC norāda, ka naktī uz ceturtdienu Kurzemes ziemeļu daļā gaidāms ļoti stiprs sniegs ar sniega segas pieaugumu 10-12 centimetri. Ceļi būs slideni, uz tiem veidosies sniega sanesumi, redzamība snigšanas un puteņa laikā brīžiem pasliktināsies līdz 500-1000 metriem.

Cilvēkiem jābūt gataviem, ka ļoti stipra snigšana plašās teritorijās traucēs transporta kustību uz ceļiem un dzelzceļiem, gaisa satiksmi, kā arī gājēju pārvietošanos, un citas āra aktivitātes. Pārvietojoties pa ceļiem, jābūt ļoti uzmanīgiem.

Savukārt dzeltenā līmeņa brīdinājums par snigšanu izplatīts attiecībā uz Rīgu un Latvijas ziemeļu daļu. Dzeltenā līmeņa brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem un nav sevi lieki jāpakļauj riskam.

LVĢMC norāda, ka naktī, turpinoties ciklona dienvidrietumu malas ietekmei, galvenokārt, Latvijas ziemeļu daļā, gaidāms sniega segas biezuma pieaugums par 5-9 centimetriem.

Ceļi būs slideni, uz tiem veidosies sniega sanesumi, redzamība snigšanas un puteņa laikā brīžiem pasliktināsies līdz 500-1000 metri.

Abi brīdinājumi ir spēkā līdz pulksten 8 ceturtdienas rītā.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) brīdina par stipru snigšanu ceturtdienas rītā Rīgā – šis brīdinājums galvaspilsētā būs spēkā līdz pulksten 9, "Delfi" uzzināja dienestā.

VUGD norāda, ka no rīta sniega sega pieaugums būs sasniedzis 10 centimetrus. Brauktuves un ietves būs īpaši slidenas. Snigšanas laikā redzamība pasliktināsies līdz 500-1000 metriem.

LVĢMC prognozē, ka nakts stundās dominējošais būs mērens līdz mēreni stiprs rietumu, ziemeļrietumu vējš, kas nakts sākumā vietām piekrastē brāzmās sasniegs līdz pat 25-27 metrus sekundē. Rīta stundās vējš sāks pakāpeniski pierimt.

Ceturtdiena iesāksies mākoņaina un ar snigšanu, kas galvenokārt būs vēl vērojama austrumos, bet jau no dienas vidus debesis sāks skaidrosies. Ceļi saglabāsies slideni. Pūtīs mērens rietumu, ziemeļrietumu vējš, kas jau pēcpusdienā pavājināsies un būs lēns, vēsta LVĢMC.

"Delfi" jau rakstīja, ka neilgi pirms pusnakts slikto laika apstākļu dēļ no skrejceļa Rīgas lidostā noslīdēja "airBaltic" gaisa kuģis. Neviens cilvēks šajā negadījumā necieta.

Tāpat jau rakstīts, ka trešdien dienā sniegs un putenis apgrūtināja braukšanas apstākļus daudzviet Latvijā un uzņēmumā "Latvijas valsts ceļi" aicināja autovadītājus būt ļoti piesardzīgiem.

Trešdienas pēcpusdienā atbildīgie dienesti izplatīja brīdinājumu, ka vakarpusē un naktī uz ceturtdienu daudzviet Latvijā, sākot no ziemeļrietumiem, gaidāms spēcīgs sniegputenis, vietām tas pāraugs sniega vētrā.

Ventspilī stiprās vēja brāzmas trešdienas vakarā sasniedza 27 metrus sekundē, kas uzskatāms par vētru, tāpēc pašvaldība aicināja ventspilniekus apdomāt savus plānus un bez nepieciešamības ārpus mājas nedoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!