Foto: Shutterstock

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ceturtdien, mediķu protesta dienas rītā uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni saņēmis vairākus zvanus, kuros zvanītāji pauda neapmierinātību ar mediķu protesta akciju, portālu "Delfi" informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša. Kopumā zvanu skaits bijis līdzīgs kā brīvdienās, kad nestrādā ģimenes ārsti un arī citi plānveida veselības aprūpes pakalpojumi ir mazāk pieejami.

"Saņēmām vairākus zvanus, kur sākotnēji cilvēki pauda neapmierinātību ar šodienas protestu, un konsultantiem mediķiem nācās uzklausīt šo neapmierinātību, nevis atbildēt uz jautājumiem par medicīniskiem padomiem," atklāja Bukša, piebilstot, ka nu jau ir kļuvis mierīgāk un tie, kam būs nepieciešami medicīniski padomi varēs saņemt konsultāciju. Pēcāk arī sekoja zvani, kuros zvanītāji pauda atbalstu mediķiem, kā arī jautāja medicīniska rakstura padomus.

Tāpēc NMPD direktore Liene Cipule mikroblogošanas vietnē "Twitter" aicināja ģimenes ārstu konsultatīvo tālruņa numuru izmantot tam paredzētajam mērķim, lai neaizkavētu konsultāciju saņemšanu tiem, kam tās primāri nepieciešamas.


Bukša atgādina, ka Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis ir medicīnisko padomu tālrunis. Proti, uz zvaniem atbild mediķi, kompetenti sniegt padomus saistībā ar medicīniskām problēmām. Kā viņa skaidroja, ja ir kāda akūta problēma, tad sākotnēji ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, un ja viņš nav sasniedzams vai padoms nepieciešams ārpus viņa darba laika, tad var zvanīt uz šo konsultatīvo tālruni.

Ikdienā ģimenes ārstu konsultatīvais telefons strādā darba dienās no pulksten 17 vakarā līdz pulksten 8 rītā, kā arī brīvdienās, svētku dienās – visu diennakti, informēja Bukša. "Šodien, ņemot vērā mediķu protestu, šis tālrunis darbojas visu dienu, bet no rītdienas atkal darbosies ierastajā režīmā," papildināja Bukša.

Viņa norāda, ka ikdienā uz šo tālruni bieži zvana par saaukstēšanos, kā arī drudža, temperatūras, sāpoša kakla, nelielu traumu vai hronisku kaišu saasināšanās gadījumos.

Jau ziņots, ka neapmierinātību ar trūkstošo finansējumu mediķu atalgojumam ārstniecības personas pārstāvošās organizācijas 7. novembrī paudīs ar protesta akciju, piketējot pie Saeimas ēkas. Lai mediķi to varētu apmeklēt, akcijas organizatori aicina medicīnas personālu ņemt bezalgas atvaļinājuma dienu, bet tas nebūšot streiks.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Nacionālais Veselības dienests (NVD) atgādinājis, ka protesta akcijas laikā netiks ietekmēta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Turklāt 7. novembrī visu diennakti padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos var saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Ar tālruņa speciālistiem iestāde aicina iedzīvotājus konsultēties gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī to var saņemt, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē nākamajā dienā.

Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniegs slimnīcu uzņemšanas nodaļas. "Ja tiek plānots patstāvīgi doties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu, pirms došanās (ja tas ir iespējams), ieteicams ar slimnīcu sazināties par palīdzības saņemšanas iespējām atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi," skaidro NVD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!