Foto: LETA
Nacionālās apvienības (NA) Rīgas mēra amata kandidāte Baiba Broka ir atvērta politiskajām konsultācijām ar "Vienotības" virzīto galvaspilsētas vadītājas amata kandidāti Sarmīti Ēlerti par abu partiju sadarbību pirms vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Sarunām gatava arī Reformu partija (RP), kura gan uzstāj, ka vēlētājus nedrīkst šķirot pēc etniskā principa, noskaidroja portāls "Delfi".

Broka portālam "Delfi" uzsvēra, ka jau šonedēļ tiksies ar Ēlerti, lai apspriestu abu politisko spēku ideoloģisko redzējumu un plānotās darbības programmas. Pēc tikšanās arī varētu spriest par tālākām iespējamām sadarbības formām.

"Es esmu ļoti priecīga, ka arī "Vienotība" ir izvirzījusi savu mēra amata kandidātu startam Rīgas domes vēlēšanās. Tas norāda, ka partija startu pašvaldību vēlēšanās novērtējusi kā svarīgu un nozīmīgu. Es arī pilnībā piekrītu tam, ka labēji centriskām partijām ir jāvienojas par programmiskiem un ideoloģiskiem mērķiem, lai latviskās partijas atgūst Rīgas atslēgas," sacīja Broka.

Viņa arī uzsvēra - par sadarbības iespējām liecina politisko spēku kopīgais darbs valdībā, un partiju piedāvājums rīdziniekiem pirms vēlēšanām būtu konstruktīvs un idejiski izsvērts.

Reformu partija vēl nav izraudzījusies savu Rīgas mēra amata kandidātu, bet RP izpilddirektors Ivo Valdovskis portālam "Delfi" atzina, ka RP pārstāvji ir atvērti pārrunām un piedalīsies konsultācijās, ja tiks uzaicināta. Valdovskis gan uzsvēra, ka RP argumenti, atsakoties no kopīga starta ar "Vienotību" vēlēšanās Rīgā, nav mainījušies un partija joprojām uzskata, ka, startējot atsevišķi tā varēs efektīvāk pārnest "sāktās reformas uz Rīgas pilsētu". "Tas ir rāmis, ko uzliek biedri," pauda Valdovskis.

Tāpat RP uzstāj, ka vēlētājus nedrīkst dalīt latviešos un krievos un par galveno kritēriju priekšvēlēšanu laikā nedrīkst izvirzīt etnisko kārti.

"Ja uzstādījums ir etniskās vēlēšanas, tad mēs to ceļu neiesim. Mums ir potenciāls ar programmas palīdzību piesaistīt kaut nelielu daļu krievvalodīgo vēlētāju, un mēs uzskatām, ka "Saskaņas centrs" nav vienīgā alternatīva krievu vēlētājiem," teica RP izpilddirektors.

Viņš arī pastāstīja, ka RP Rīgas nodaļai mēra amata un deputātu kandidāti jāizvirza līdz partijas domes sēdei 26.janvārī. Tad arī paredzēts lemt par RP programmu un plāniem startam ne tikai Rīgā, bet arī citās pašvaldībās. Gala lēmumu gan pieņems RP valde. RP dome iepriekš vienojās nekavēties ar RP Rīgas mēra kandidāta nominēšanu un plāno viņu izraudzīties jau līdz 15.decembrim.

Jau vēstīts, ka partijas "Vienotība" saraksta līdere Rīgas domes (RD) vēlēšanās būs bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore un kultūras ministre Sarmīte Ēlerte. Viņa uzsvērusi, ka pašlaik "kreisie populisti pretnostata Rīgu Latvijai un šķeļ sabiedrību", bet "Vienotības" mērķis šajās vēlēšanās būs "atdot Rīgu Latvijai".

Ēlerte arī aicinās pašreizējos valdības koalīcijas partnerus - Reformu partiju un Nacionālo apvienību - tomēr apvienoties vienā labējo partiju blokā, lai vērstos pret Rīgas domes pašreizējo darbību un Rīgas pretnostatīšanu visai pārējai Latvijai. Iepriekš gan koalīcijas partijas nav izradījušās aktīvu interesi par NA piedāvājumu pēc pašvaldību vēlēšanām Rīgā veidot arī kopīgu koalīciju galvaspilsētā.

Gan Nacionālā apvienība, gan Reformu partija izšķīrās startēt vēlēšanās atsevišķi, nevis kopā ar "Vienotību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!