Foto: F64

2023./2024. gada apkures sezonā valsts atbalsts plānots mazāk aizsargātajām mājsaimniecībām, pausts Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) atbildes vēstulē partijas "Progresīvie" frakcijas deputātiem.

Opozīcijas partija vērsās Ekonomikas ministrijā ar virkni jautājumu par īstenoto energoatbalsta pasākumu mērķtiecīgumu, tomēr atbildes uz tiem sniedza par šo jomu atbildīgā KEM.

"Progresīvie" vēlējās zināt, ka gadījumā, ja energoresursu cenas saglabāsies augstā līmenī arī nākamajā apkures sezonā, kādi ir plānotie uzlabojumi atbalsta pasākumos.

KEM informē, ka ir izvērtēts 2022./2023. gada apkures sezonā sniegtais atbalsts un secināts, ka efektīvākais veids, kādā sniegt atbalstu, samērojot sociālās vajadzības ar valsts budžeta iespējām, ir mērķēts atbalsts, kas tiek noteikts, vadoties pēc mājsaimniecību ienākumu līmeņa.

"Proti, 2023./2024. gada apkures sezonā atbalstu energoresursu izmaksu daļējai kompensēšanai plānots sniegt mājsaimniecībām, kuru kopējie izdevumi par energoresursiem (elektroenerģiju, dabasgāzi, siltumenerģiju) pārsniedz noteiktu ienākumu daļu," skaidroja KEM, piebilstot, ka ministrija vēl veic aprēķinus par ienākumu daļu, līdz kurai mērķētais atbalsts būtu piemērojams.

Tādējādi atbalstu energoresursu izmaksu daļējai kompensēšanai būs iespējams novirzīt mērķgrupai, kurai attiecīgais atbalsts ir visnepieciešamākais.

KEM norāda, ka atbalsta sniegšanai plānots pilnveidot pašreizējo Aizsargāto lietotāju datu informācijas sistēmu (ALDIS), kas spēs nodrošināt nepieciešamo datu apmaiņu un atbalsta administrēšanu. Attiecīgais atbalsts, izmantojot ALDIS sniegtās atbalsta administrēšanas iespējas, tiks īstenots elektroenerģijas, centralizētās siltumapgādes un dabasgāzes izmaksu daļējai kompensēšanai.

Atbalsta sniegšana decentralizētiem siltumapgādes risinājumiem (malka, granulas, briketes u.c.) paliks pašvaldību kompetencē.

KEM sadarbībā ar Labklājības ministriju, Būvniecības valsts kontroles biroju, Valsts ieņēmumu dienestu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un Valsts sociālās apdrošināšanu aģentūru ir uzsākusi intensīvu darbu pie mērķēta un iespējami automatizēta atbalsta mehānisma izstrādes.

Saeima 2022. gada augustā galīgajā lasījumā pieņēma Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumu, kura mērķis ir sniegt mērķētu atbalstu mājsaimniecībām, daļēji sedzot straujo izmaksu kāpumu.

Kopējais atbalsta apmērs 2022./2023. gada apkures sezonā pārsniedza 442 miljonus eiro.

Tika noteikti elektroenerģijas cenas griesti, virs kuriem mājsaimniecībām tika 50% apmērā kompensētas izmaksas par elektroenerģiju – 0,160 eiro par kilovatstundu (kWh). Proti, valsts kompensē 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniedz 0,160 eiro par kWh, bet kompensācijas elektroenerģijas cena nepārsniedz 0,100 eiro par kWh.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!