Foto: Saeimas administrācija

Nedēļu pirms vēlēšanām pamainījies populārāko partiju trijnieks – populārākā partija septembrī joprojām bijusi "Jaunā vienotība" (JV), kam seko šobrīd Saeimā opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), bet trešajā vietā ierindojusies Nacionālā apvienība (NA), atsaucoties uz SKDS pēc Latvijas Televīzijas (LTV) veiktās aptaujas datiem, piektdien ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Uz jautājumu, ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, par kuru politisko partiju vai apvienību jūs balsotu, septembrī kopumā 13,3% atbildējuši, ka par JV, 7,8% atbildējuši, ka par ZZS un 7,3% teikuši, ka par NA. Pirms mēneša – augustā – par JV būtu balsojuši 8,3%, par ZZS – 6,4% un par NA – 7,3% respondentu.

"Apvienoto sarakstu" (AS) septembrī atbalstītu 5,4% vēlētāju, "Saskaņu" (S) – 5,1%, "Progresīvos"– 4,9%, "Attīstībai/Par!" (A/P) – 3,6% vēlētāju. Augustā par AS būtu balsojuši 4,7%, par S – 6,6%, par "Progresīvajiem" – 5,1%, bet A/P atbalstītu 4,5% balsstiesīgo vēlētāju.

Par "Latvijas Krievu savienību" (LKS) septembrī balsotu 3,1%, par partiju "Katram un katrai" (KuK) 2,9%, par "Latvija pirmajā vietā" (LPV) – 2,9%. Partijai "Stabilitātei!" (S!) atbalstu paustu 2,7% vēlētāju, "Konservatīvajiem" (K) – 2,1%, bet partijai "Suverēnā vara" (SV) – 1,5% Augustā LKS atbalstu bija pauduši 2,9%, KuK – 2,4%, LPV – 2,5%, S! – 3,1%, K – 2,7%, bet SV – 1,3%.

Par kādu no citām partijām septembrī balsotu 3,3% vēlētāju.

"Vai jūs plānojat piedalīties Saeimas vēlēšanās, kas notiks 2022. gada 1. oktobrī?" – uz šo jautājumu 37% atbildējuši, ka noteikti piedalīsies. Tas ir par 2% vairāk, nekā augustā. Atbildētāju "vairāk ticams, ka piedalīšos" īpatsvars septembrī bijis 33%, bet 13% norādījuši, ka "vairāk ticams, ka nepiedalīšos". Kopumā 10% atbildējuši, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Aptaujā piedalījās 1825 Latvijas pilsoņi.

Kārtējās Saeimas vēlēšanas notiks 1. oktobrī. Kopumā 14. Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!