Foto: Kadrs no video

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), izvērtējot Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" 29. martā publicēto raidījumu par imunitāti pret Covid-19, secināja, ka nav tikusi nodrošināta pienācīga informācijas precizitāte un neitralitāte. LTV tika piemērots naudas sods 4000 eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja NEPLP locekle Ieva Kalderauska.

Izvērtējot LTV1 29. marta raidījumu par imunitāti pret Covid-19, apzinot dažādu veselības jomā kompetento institūciju un neatkarīgu ekspertu atzinumus, kā arī uzklausot LTV raidījuma pārstāvju argumentus un skaidrojumus, NEPLP secināja, ka raidījumā, kurā tika vērtēts vakcīnu iedarbīgums, nav tikusi nodrošināta pienācīga informācijas precizitāte un neitralitāte.

Tādējādi raidījums pārkāpis Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24. panta ceturtajā daļā noteiktos programmu veidošanas vispārīgos nosacījumus. Par konstatēto pārkāpumu atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajam LTV piemērots naudas sods 4000 eiro apmērā. Šādās lietās soda apmērs var būt no 3505 eiro līdz 10 000 eiro, informē NEPLP.

Veicot izvērtējumu, NEPLP izskatīja atzinumus no Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra, Imunizācijas valsts padomes, Zāļu valsts aģentūras, kā arī neatkarīgajiem ekspertiem – Latvijas Universitātes Klīniskās un Profilaktiskās medicīnas institūta, Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra.

NEPLP savā izvērtējumā ņēma vērā arī Latvijas Mediju ētikas padomes secināto, ka konkrētajā gadījumā raidījums ir pārkāpis godprātības principu, kurš nosaka, ka nav pieļaujama un ir novēršama nepatiesas, sagrozītas vai maldinošā formā pasniegtas informācijas, pārspīlējuma, stereotipizācijas publiskošana un centieni tīši un aizklāti ietekmēt auditoriju. Konkrētajā raidījumā novērojamas dažādas žurnālistiskās izpētes un datu vākšanas un analīzes metodes, kas neļauj izdarīt raidījumā sniegtos secinājumus.

NEPLP raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" administratīvā pārkāpuma lietā lēmumu pieņēma 17. jūnijā.

Vēstīts, ka NEPLP 7. maijā ierosināja administratīvā pārkāpuma lietu par LTV1 29. marta raidījumu "Aizliegtais paņēmiens", kurā tika veikti mērījumi par imunitātes veidošanos gan pēc Covid-19 izslimošanas, gan pēc vakcinācijas ar "Pfizer/Biontech" un "AstraZeneca" vakcīnām.

Tāpat ziņots, ka biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" izveidotā Ētikas padome izskatīja LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" vadītāja Gunta Bojāra iesniegumu ar aicinājumu izvērtēt viņa veidoto raidījumu par antivielām pret Covid-19. Padome norādīja – pētījums, kas nav veikts ar pienācīgu rūpību, nodara lielāku kaitējumu žurnālistikas kopējai kvalitātei, nekā palielina sabiedrisko labumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!