Foto: AFI

No patvēruma centra "Mucenieki" aizgājušie Irākas pilsoņi var tikt atsūtīti atkal uz Latviju, intervijā sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Tiek pieļauts, ka šie cilvēki, visticamāk, devušies uz kādu citu Eiropas Savienības (ES) valsti. Ir zināms, ka viņi nav šķērsojuši ES ārējo robežu.

"Ja viņi nonāks konfliktsituācijā ar tiesībsargājošajām iestādēm, viņi var tikt atkal atsūtīti uz šejieni. Saskaņā ar Dublinas regulu, tai ES dalībvalstis, kurā šīs personas pirmajā prasa patvērumu, šis pieprasījums arī jāizskata. Nav iespējams, ka cilvēks patvērumu pieprasa šeit, pēc tam aizbrauc, piemēram, uz Vāciju un vēlreiz iesniedz pieprasījumu tur - cerībā, ka varēs palikt tur," sacīja Kozlovskis.

Lai varētu palikt jau minētajā Vācijā, patvēruma meklētājiem būtu bijis jānokļūst šajā valstī un tur pirmo reizi jāprasa patvērums.

Jau vēstīts, ka daži no 28 irākiešu bēgļu grupas, kas oktobra sākumā ieradās Latvijā, šķēršojot robežu Krāslavas novadā, jau devušies prom.

Kozlovskis norādīja, ka precīzu skaitli, cik cilvēku no minētās irākiešu bēgļu grupas ir pametuši Latviju, viņš nevar nosaukt. "Skaidrs, ka viņi tiek turēti brīvā režīmā patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā " Muceniekos " un Latvija nebija viņu iecerētais galamērķis. Visticamāk, ka viņi vēlējās šķērsot Latviju un doties uz Skandināvijas valstīm," sacīja ministrs.

"Es pašlaik atturētos minēt precīzu skaitli cilvēku, cik kopumā Latvijā vēlēsies palikt," viņš piebilda.

Krāslavas novadā, netālu no valsts robežas, oktobra sākumā tika aizturēta 28 Irākas pilsoņu grupa, kas bija nelegāli šķērsojusi robežu. Valsts robežsardze informēja, ka tā bija lielākā vienā reizē aizturētā kārtējā valsts robežu nelikumīgi šķērsojušā nelegālo imigrantu grupa. Grupā bijuši – septiņi vīrieši, sešas sievietes un 15 bērni - visi ar Irākas ceļošanas dokumentiem. Irākas pilsoņi Latvijā ieceļoja nelikumīgi šķērsojot Latvijas – Baltkrievijas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!