Foto: LETA

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē šodien tika aktualizēts jautājums, ka Pilsonības likums nepieļauj dubultpilsonību Latvijas iedzīvotāju, arī latviešu pēcnācējiem, kuriem ir Krievijas pilsonība un kuru vecāki kaimiņvalstī brīvprātīgi ieradās PSRS laikā.

Saskaņā ar Pilsonības likumu Krievija nav starp tām valstīm, ar kurām Latvijas pilsoņiem var veidoties dubultpilsonība, un šajā jautājumā ir pieļaujami vien izņēmuma gadījumi. Tāpat noteikts, ka Latvijas pilsonība šādos gadījumos ir atņemama, ja persona, kura citas valsts pilsonību ieguvusi pirms pilngadības sasniegšanas, pēc 25 gadu vecuma sasniegšanas nav izvēlējusies palikt tikai par Latvijas pilsoni. Tas attiecas uz tām valstīm, ar kurām Latvijas pilsoņiem likums neļauj veidot dubultpilsonību.

Kā komisijas sēdē norādīja Krievijas latviešu kongresa priekšsēdētāja Lauma Vlasova, nav pamata šiem cilvēkiem atņemt pilsonību vai aicināt viņus atteikties no Latvijas pilsonības tāpēc, ka viņi ir dzimuši Krievijā. Viņai piekrita arī deputāts Andrejs Judins (V), kurš norādīja, ka Saeima savulaik pieņēma uz aizspriedumiem balstītu lēmumu, ka Krievijā dzīvojošie latviešu pēcteči varētu būt nelojālāki, piemēram, par ASV dzīvojošajiem latviešu pēctečiem.

No Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres Evikas Siliņas (V) teiktā izrietēja, ka tas ir jautājums, vai ir politiskā griba šo jautājumu risināt, atverot vaļā un veicot grozījumus Pilsonības likumā. Viņa norādīja, ka likums ierobežo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) iespējas nākt pretī latviešu pēcnācējiem, kas dzīvo Krievijā. Tajā pašā laikā pārvaldes cenšas "nākt pretī" savējiem cilvēkiem un, ja pirmās instances tiesa ir atcēlusi lēmumu par pilsonības atņemšanu, tad PMLP lielākoties to nepārsūdz augstākas instances tiesā.

PMLP pārstāve komisijas sēdē norādīja, ka jautājums ir sarežģīts, jo runa ir ne tikai par latviešiem, bet arī citu tautību pārstāvjiem un ne tikai par Krieviju, bet vairākām citām valstīm, piemēram, Izraēlu un Baltkrieviju.

Pilsonības komisija vienojās sūtīt vēstuli PMLP ar lūgumu kādu laiku ieturēt moratoriju jautājumā par Latvijas pilsonības atņemšanu attiecīgajām personām, kurām likums neparedz dubultpilsonības izveidošanos. PMLP pārstāve gan norādīja, ka jautājums ir par šādas vēstules juridisko spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!