Foto: F64

No sestdien Oslo lidostā aizturētajiem četriem aviokompānijas "airBaltic" lidmašīnas apkalpes locekļiem vislielākā alkohola koncentrācija asinīs bijusi otrajam pilotam - 1,35 promiles, kas atbilst vidējam alkohola reibumam, liecina otrdien Norvēģijas policijas izplatītie galīgie ekspertīzes dati.

Lidmašīnas pilotam konstatētas 0,54 promiles, bet divām stjuartēm attiecīgi 0,91 un 0,55 promiles.

"Tagad, kad mūsu rīcībā ir galīgie asins analīzes rezultāti, incidenta izmeklēšana drīz tiks pabeigta," sacīja policijas prokurore Kamilla Eka Sērensena. "Vēl tikai jāveic liecinieku izvaicāšana, lai noteiktu vainu pastiprinošu apstākļu esamību vai neesamību. Tas, piemēram, būs apkalpes locekļu kopīga alkohola lietošana."

Kā ziņots, Norvēģijas tiesa pirmdien nolēma paturēt apcietinājumā četrus Oslo lidostā aizturētos "airBaltic" lidmašīnas apkalpes locekļus, kuru asinīs tika konstatēts nepieļaujams alkohola līmenis.

Mediji vēsta, ka aizturētie apkalpes locekļi ir Latvijas pilsoņi.

Apkalpes locekļi atzinušies, ka piektdien lietojuši alkoholu un ieradušies darbā alkohola reibumā.

50 gadus vecais pilots tiesā sacījis, ka tā bijusi kļūda, kas "izpostījusi viņa ģimenes nākotni".

Tomēr viņš un otrais pilots nekavējoties apstrīdēja Norvēģijas tiesas lēmumu paturēt viņus apcietinājumā divas nedēļas.

Abām stjuartēm tiesa piemēroja nedēļu ilgu apcietinājumu.

Mediji ziņo, ka tiesa šādu lēmumu pieņēmusi, bažījoties, ka četri aizturētie atbrīvošanas gadījumā varētu pamest Norvēģiju un neierasties uz turpmākajām tiesas sēdēm.

Pēc Norvēģijas varasiestāžu ziņotā, "airBaltic" apkalpes locekļiem notiesāšanas gadījumā draud līdz divu gadu cietumsods.

Prokurore Kāri Kārlsena Osa atklāja, ka aizturētie atzinušies stipro alkoholisko dzērienu lietošanā vakarā pirms sestdien plānotā reisa uz Krētu.

Apkalpei bija paredzēts vadīt lidmašīnu "Boeing 737" ar 109 pasažieriem ceļojumu kompānijas "Star Tour" čarterreisā, lai nogādātu norvēģu tūristus Krētā.

Norvēģu raidorganizācija NRK vēstīja, ka policiju par "airBaltic" apkalpes locekļu dzeršanu vakarā pirms reisa informējuši viesnīcas darbinieki.

Reaģējot uz šo informāciju, rītā pirms reisa apkalpes locekļiem tika veiktas pārbaudes, kas atklāja alkohola lietošanu.

Pārbaudi izturēja tikai viena no stjuartēm. Pārējie četri apkalpes locekļi tika arestēti.

Latvijas aviokompānija "airBaltic" paudusi nožēlu par notikušo, ir uz laiku atstādinājusi četrus iesaistītos apkalpes locekļus un pastiprinājusi drošības pasākumus.

Norvēģu laikraksts "Aftenposten" ziņoja, ka arī lidostas policija turpmāk plāno biežāk veikt lidmašīnas apkalpes locekļiem alkohola testus. Līdz šim tie veikti neregulāri.

Norvēģijas pilotu asociācijas vadītājs sacīja, ka šī ir tikai trešā reize 30 gadu laikā, kad pilots nav izturējis alkohola testu Norvēģijas lidostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!