Foto: DELFI

Saeima ceturtdien, 16. decembrī, lēma pagarināt Parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības laiku, lai izmeklētu Latvijas valdības kļūdaino rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā. Priekšlikumu atbalstīja 82 deputāti, bet viens balsoja pret.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības laiks pagarināts līdz 2022. gada 28. janvārim.

Komisijas vadītājs Rihards Kozlovskis (ZZS) izpētes termiņa pagarinājumu pamatoja ar faktiem, ka komisija ieguvusi lielu informācijas apjomu, kas jāapstrādā, kā arī vēl nepieciešamas papildus diskusijas.

Opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (S) atbalstīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības pagarināšanu, jo viņš vēlas saņemt komisijas atbildes uz visiem deputāta uzdotajiem jautājumiem.

"Es jau pirms komisijas darbības uzsākšanas sāku izmeklēt aizdomīgos vasaras darījumus, kas notika Covid-19 piesegā – gan vakcīnu iepirkums, gan citas epizodes, piemēram, ar SIA "Titled" respiratoru iepirkumu, kad no kādas reklāmas aģentūras tika piegādāts gandrīz miljons nederīgu respiratoru," pauda Zariņš.

Opozīcijas deputāts un parlamentārās izmeklēšanas komisijas loceklis Viktors Valainis (ZZS) arī atbalstīja komisijas darbības turpināšanu. Valainis piebilda, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks "Zaļo un zemnieku savienība" jau ir noformulējis gala secinājums šajā lietā, tajā pašā laikā deputāts norādīja, ka uz parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdi būtu atkārtoti jāaicina atsevišķas amatpersonas.

"Iepazīstoties ar protokoliem, ko teikušas amatpersonas, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nonāk pretrunā ar to, ko teikusi bijusī veselības ministre Ilze Viņķele un tagadējais ministrs Daniels Pavļuts (AP). [..] Viņķele saka, ka Kariņš nav bijis ieinteresēts, bet Kariņš saka, ka viņš ar visām četrām bijis iekšā. Uz komisiju jāsauc abi vienlaicīgi un jātiek skaidrībā," uzskata Valainis.

Jau ziņots, ka Saeima šā gada 29. aprīlī apstiprināja parlamentārās izmeklēšanas komisijas, kas vērtēs valdības darbu Covid-19 pandēmijas laikā, sastāvu.

Komisiju vada deputāts Rihards Kozlovskis (JV). Komisijā darbojas pa pārstāvim no katras frakcijas – Valērijs Agešins (S), Viktors Valainis (ZZS), Ritvars Jansons (NA), Inese Voika (AP), Sandis Riekstiņš (JKP) un Ralfs Nemiro (Neatkarīgie).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!