Foto: DELFI

Valdība otrdien atbalstīja 203,65 tūkstošu eiro piešķiršanu nodegušās Līgatnes dabas taku saimniecības ēkas atjaunošanai.

Saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) skaidroto Līgatnes dabas takās dzīvnieku barošanas nodrošināšanai bija atsevišķa ēka, kurā tika sagatavota un uzglabāta barība, taču šā gada martā tā nodega, iznīcinot gan dzīvnieku barību, gan tās uzglabāšanai izmantojamos profesionālos ledusskapjus un saldētavas, nerūsējošā tērauda galdus un elektroniskos svarus.

Sadega arī dažādi instrumenti, darbarīki, dzīvnieku ķeršanas un pārvietošanas inventārs, kā arī rezerves akumulatori elektrisko ganu darbības nodrošināšanai elektrības pārrāvuma gadījumā. Pie ēkas atradās arī elektrības sadales skapis ar skaitītāju, kas arī tika iznīcināts ugunsgrēkā, tādējādi bez elektroapgādes atstājot Līgatnes dabas taku otru saimniecības ēku ar darbnīcām un dabas izglītības centru "Pauguri".

Lai segtu nodegušās saimniecības ēkas atjaunošanas izdevumus, nepieciešami gandrīz 204 tūkstoši eiro. Šajā summā iekļautas arī steidzami nepieciešamā aprīkojuma, jaunās ēkas projektēšanas, būvuzraudzības un autoruzraudzības, tās iekārtojuma un inventāra, kā arī strāvas stiprinājuma palielināšanas un pieslēguma izveidošanas izmaksas

Finansējums piešķirts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Līgatnes dabas takās esošos savvaļas sugu dzīvniekus pašlaik aprūpē Dabas aizsardzības pārvalde, kas ir VARAM pakļautības iestāde.

Šogad Līgatnes dabas takas atzīmē 40. pastāvēšanas gada dienu. Tās veidotas kopš 1975. gada, mežainām gravām bagātā apvidū, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijā dzīvojošo savvaļas dzīvnieku sugām plašā teritorijā, kas maksimāli pietuvināta dzīvnieku dabiskajiem dzīves apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!