Foto: LETA

Ņemot vērā šobrīd pieejamo nelielo vakcīnu pret Covid-19 skaitu Latvijā, ir pāragri runāt par sistemātisku valsts vadītāju vakcināciju, tomēr pats veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) būtu gatavs "tūlīt pat uzrotīt piedurkni", ja tas vairāk spētu motivēt sabiedrību vakcinēties, medijiem trešdien atklāja Pavļuts.

Pavļuta ieskatā ir nepieciešama atklāta saruna ar sabiedrību. "Latvijas sabiedrība ir ārkārtīgi sašķelta visā jautājumu kopā, kas ir saistīta ar Covid-19 saslimšanu, gan vakcinācijas projektu, gan arī sabiedrībā pastāv ļoti dažādi viedokļi, vai valdības darbs šobrīd ir vērtējams kā labs," norāda Pavļuts, piebilstot, ka šajā situācijā ir tiesības pastāvēt abiem viedokļiem.

Tāpat viņš novērojis, ka daudzviet parādās aicinājumi, ka valsts augstākajām amatpersonām un krīzes vadītājiem būtu tūlīt pat jāvakcinējas un jārāda piemērs, ka viņi tic vakcīnām. "Es būtu gatavs potēties kaut šodien, ja es zinātu, ka Latvijas sabiedrība šādu rīcību atbalsta. Ja tas palīdz rādīt piemēru, es varu tūlīt pat uzrotīt piedurkni," apgalvoja Pavļuts.

Šobrīd, kad Latvijai ir pieejams tik neliels vakcīnu skaits, ir pāragri runāt par sistemātisku valsts vadītāju vakcināciju, uzsvēra ministrs.

Lai varētu risināt šo jautājumu, priekšnoteikums ir pabeigt mediķu vakcināciju, uzsākt sociāli neaizsargātākās sabiedrības daļas vakcināciju, saņemt lielas vakcīnu kravas, tad var diskutēt vai pirmajās kritisko darbinieku grupās (ugunsdzēsēji, policisti, citi dienesti) ir iekļaujami valdības pārstāvji, skaidroja ministrs.

Tāpat viņš norādīja, ka ir arī cita līderu grupa vai līderu izpratne. Tie ir cilvēki, kas ir neapstrīdamas autoritātes, cilvēki, kas nozīmē ļoti daudz visai Latvijas sabiedrībai, kuru nozīme visai valstij un tās vēsturei ir nepārvērtējama.

"Es personīgi atbalstītu šo cilvēku vakcināciju, bet, protams, lielākais izaicinājums ir, kā nonākt līdz lēmumam, kuri cilvēki tie būtu," norādīja ministrs, uzsverot, ka par to būtu jādiskutē ar sabiedrību.

Ar vārdiem "tautas līderi" mēs katrs varētu izprast diezgan dažādas lietas, piemēram, kādam varētu ienākt prātā Raimonds Pauls vai Vaira Vīķe-Freiberga, bet vēl kādam – valsts augstākās amatpersonas, kuras nodarbojas ar krīzes vadību, paskaidroja Pavļuts.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. Otrdien, 12. janvārī, Latvijā ir saņemta šīs vakcīnas pirmā krava ar 1200 vakcīnām.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!